Anders Fanta Karlsson. Foto: Mattias Landström

HV71:s segervapen – så vinner laget tuffa derbyt

HV71 kommer med stark form till Smålandsderbyt mot Växjö på torsdagskvällen. Men serieledaren kommer bli svårslagen även om matchen avgörs i Kinnarps Arena, säger News expert Anders ”Fanta” Karlsson.

Det är positiva tongångar i HV71 just nu. Efter 5–2-segern mot Örebro på annandagen har laget tagit tre raka segrar i SHL och är nu åter ett topp-6-lag, vilket innebär en direktplats till kvartsfinal.

Men när Jönköpingslaget glider ut till 2017 års sista hemmamatch blir det mot tuffast möjligaste motstånd. Serieledaren Växjö gästar Kinnarps Arena på torsdagskvällen.

– Jag tror HV får problem. Jag såg Växjö–Skellefteå i går (läs: tisdag). Skellefteå spelade riktigt bra ishockey men Växjö vände på det och är starka. Det är hemmaplan men derby är derby. Det ska bli mycket intressant att se den här matchen, säger News hockeyexpert Anders ”Fanta” Karlsson.

Vad måste HV göra för att få med sig en seger?

Framför allt måste man ha ett passningsspel där man spelar snabbare från egen zon. Det går inte att transportera puck. HV måste spela lite som Skellefteå gjorde och vara mer effektiva i avsluten. Där hade Växjö verkligen problem. Skellefteå vände spelet med långa, stenhårda pass.

– Det går alldeles för långsamt i uppspelsfasen. HV har några backar som spelar det här snabba passningsspelet. Men de flesta ser mest ut att utmana och får problem i hörnen när de försöker göra sin gubbe. Man måste släppa sitt förstapass kvickt och ha bra spelvändningar.

Inför säsongens tredje Smålandsderby är det fördel Växjö. Lakers har vunnit båda lagens möten den här säsongen. De två matcherna har slutat med 2–1-segrar för Lakers (den första matchen avgjordes i förlängning).

Men trots att statistiken talar för gästerna kan HV:s fina form rubba seriesuveränen.

– De har hittat vägar att vinna. Tänk om de hade fått stryk i dessa tre. Då hade de legat risigt till. Nu vänder de matchen mot Örebro från 1–2 till 5–2. Det är riktigt starkt. Moralen växer. Men man får nog räkna med att de kommer bli en riktigt tuff match. Det är det bästa motståndet man mött hittills i år, säger Karlsson.

Nu har HV-kuggen brutit jättetorkan: ”Varit ganska trögt”

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Inför rivalderbyt

Var: Kinnarps Arena
När: Torsdag 28 december, klockan 19.

Lagens form:

HV71 senaste fem matcherna
Örebro (h): 5–2
Mora (b): 4–2
Luleå (h): 3–2
Rögle (h): 2–3
Rögle (b): 2–1

Växjö senaste fem matcherna
Skellefteå (h): 3–2
Brynäs (h): 4–3
Örebro (b): 2–3
Örebro (h): 3–1
Färjestad (b): 5–4

Skadade spelare HV71:
Bill Sweatt
Linus Söderström
Kristofer Berglund
Alexander Ytterell
Sebastian Wännström

-----

No more pages to load