Adam Åhman gjorde en fin debut i HV-tröjan, skriver News Adam Jönsson. Foto: Mattias Landström

Jönsson: 18-åringens häftiga debut – här har HV71 ett framtidsnamn

HV71 besegrade Karlskrona med 6–2 på torsdagskvällen. Men den här kvällen handlade det mesta om Jönköpingslagets 18-årige målvaktsdebutant Adam Åhman. Här har den regerande mästaren en framtidsman.

KRÖNIKA. Adam Åhman höll på att få en mardrömsstart i sin SHL-debut. Redan efter dryga minuten fick HV-målvakten hämta pucken i egen kasse efter att Emil Lindberg fått trissan i nät för Karlskrona. Men hemmaforwarden fick inte jubla. Pucken sparkades in. Målet dömdes bort.

Och därefter agerade den 18-årige Västerviks-produkten som lugnet själv i de resterande knappa 59 minuter av den här matchen.

I den andra perioden knep han kyligt en straff från Mattias Guter. Snacka om en häftig grej när Åhman summerar sin första SHL-match mellan stolparna.

Karlskrona-stjärnan fick visserligen revansch när han smällde upp pucken i krysset i powerplay. Åhman stod utan chans. Vid tillfället hade Stefan Elliott redan dunkat upp 1–0 till gästerna i spel 5-mot-4.

Att göra debut som 18-åring är visserligen inget unikt och på sitt sätt inte särskilt häpnadsväckande. Men det är trots allt en målvakt det handlar. Och det höjer allting ett par snäpp. Det kan inte vara lätt att gå in och ha ansvar att stänga igen kassen. Åhman gjorde det bra. Han kan vara nöjd. HV71:s ledning kan vara nöjda.

Jag skrev redan när Pettersson-Wentzel opererades under sommaren att Åhman skulle vara backup till Linus Söderström under säsongsupptakten. Jonas Gunnarsson gjorde det väldigt bra. Inget snack om saken. Men Åhman, som imponerat i J20, visade den här kvällen att han har talang och potential.

Det är helt rätt att ge en talang chansen i den svåraste möjliga miljön. Det är först då som en riktig utvärdering kan göras. Åhmans hittills enda SHL-match i karriären kan – och är – förstås inte något som kommer bestämma hela hans framtid. Men det vi kan slå fast efter torsdagens drabbning i Karlskrona är att Jönköpingsklubben ser ut att ha en framtid även på målvaktssidan.

Åhman har fortfarande mycket att jobba på och utvecklingskurvan är inte färdig (han blev till exempel inte vald i förra årets NHL-draft) – ja, ni vet alla de där sakerna som brukar sägas om en ung spelare. Fast han kändes trygg där han stod i NKT Arena den här kvällen. Han kunde inte klandras för något av målen. Och det skadade inte att han drog till med en assist på ett av gästernas mål.

Matchen i övrigt då?

HV71 var det spelförande laget men hade förtvivlat svårt att skapa något riktigt tryck framför det kompakta, något destruktiva och till viss del tråkiga Karlskrona (vilket väl får ses som ett gott betyg för hemmalaget). Kedjorna som skulle vaska fram de hetaste chanserna var ibland osynliga. I stället var det Oscar Sundh som, förutom målen, hade de hetaste chanserna. HV:s nummer 13 är en mästare på att hitta bra lägen. Hade han varit en vassare avslutare hade han haft betydligt fler än sina fyra fullträffar.

Gästerna pressade framåt. Hemmalaget gick för vassa kontringar.

Men pressen från HV71 gav till slut utdelning. Victor Ejdsell – som haft problem med poängproduktionen den senaste tiden – hamnade fri i slottet och pricksköt 2–1 i den tredje perioden. Och när Sundh serverade Anton Bengtsson i ett vackert anfall var det 3–1 på tavlan. Guter reducerade efter en snabb spelvändning och fri med Åhman – igen. Men när Pierre Engvall – så skönt för 88:an efter skadehelvetet – vispade in 4–2 med drygt åtta minuter kvar var de tre poängen tryggade. Som inte det vore nog satte Lawrence Pilut 5–2 i tom bur och Ejdsell 6–2 på styrning kort senare.

Jönköpingslaget var det bättre laget den här kvällen. Segern var rättvis. HV71:s största styrka den här kvällen var att laget hade tålamod och orkade mala ned motståndaren från Blekinge. Precis så som laget gjort övriga tre segrar mot Karlskrona den här säsongen.

NHL-bossens lycka – efter Andreas Borgmans succésäsong

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load