News krönikör Adam Jönsson tycker Topi Jaakola borde få en större roll. Foto: Mattias Landström

Jönsson: Därför borde HV71 ge stjärnvärvningen en större roll

Topi Jaakola plockades in som en av HV71:s mest namnkunniga värvningar inför säsongen. Men 34-åringen har inte fått en jättestor roll i sitt nya lag under den första halvan av säsongen. Nu är det dags att ge finländaren mer istid.

KRÖNIKA. Det var en av de sista pusselbitarna som föll på plats för HV71. I början av juli meddelade klubben att KHL-backen Topi Jaakola skrivit på ett ettårskontrakt och därmed förstärkte den regerande mästarens backbesättning inför säsongen 2017/18.

I Topi får vi en tvåvägsback med mycket rutin av spel på hög nivå. Han har goda egenskaper både i offensiven och defensiva och är skicklig i spelet med puck, sade Johan Hult, sportchef i HV71, till HV71.se.

Men när nu drygt halva SHL är spelat finns det en fråga som känns extra brännande inför Jönköpinglagets andra halva av serien. Vilken roll ska Jaakola egentligen ha?

Den finske 34-åringen snittar 17:35 minuter i istid per match, vilket räcker till en fjärdeplats bland lagets backar. Lawrence Pilut är överlägsen etta med sina 21:18 minuter följt av Dylan Reese (19:44) och Stefan Elliott (17:44).

Jaakolas istid i SHL har bara en gång tidigare legat på en lika låg nivå. Det var i Södertälje säsongen 2009/10 då han snittade just 17:35 minuter per match under sina 30 matcher.

I de senaste fem matcherna har Jaakola bara spelat över 17 minuter i en enda match. Det var i 5–0-segern mot Mora i slutet på november.

Samtidigt leder Jaakola laget i plus/minus-statistiken med sina +6. Han har varit inne på 16 mål framåt (bara Pilut är bättre) och tio bakåt, vilket är en betydligt lägre siffra än Piluts 16, Reeses 20 och Erik Brännströms 19 (dessa tre backar är jämförbara då de spelat ungefär lika många matcher som Jaakola).

Och det finns mer som pekar på att backen borde få mer istid än vad han faktiskt får.

Jaakola tacklar mycket och är rejäl i egen zon. Han är inte en  flashig typ utan är smart och snabb i sin puckhantering. Hans förstapass sitter ofta där det ska och han ger därmed sitt eget lag chansen att kontra och bygga upp anfall.

Backen är kanske mest uppskattad för sitt defensiva spel. Men han har trots allt kvaliteter som gör honom till ett offensivt vapen – likt den tvåvägsback som Hult beskrev sitt nyförvärv som i juli.

Han skjuter mycket (noterats för 34 skott på mål) och med sitt stabila passningsspel borde han kanske även vara med och styra HV71:s spel i numerärt överläge – för det har ju minst sagt gått knackigt.

När Brännström nu åkt till USA för att spela JVM kommer Marc Zanetti troligtvis flyttas upp i ett ordinarie backpar och Tom Hedberg får agera sjundeback. Då borde det öppnas upp möjligheter att ge Jaakola mer istid.

Pilut och Reese har varit bra och förtjänar mycket av den istid HV:s första backpar får. Och har Jaakola gjort misstag? Absolut. Han har inte varit felfri. I hemmamatchen mot Rögle för en dryg vecka sedan var det ett misstag av just den finske backen som gjorde att Alexander Younan kunde sätta 2–0 för gästerna. 

Samtidigt är det här en back – även om han börjar bli till åren – som håller en hög nivå, har massvis med erfarenhet och fortfarande verkar ha ett bra driv under rören.

Med sin rutin från KHL och sitt spelmässiga kunnande borde Jaakola ligga på över 20 minuters istid per match. Det hade minst sagt varit intressant att se hur den finske 34-åringen hanterat en större roll och vad det hade betytt för HV:s eventuella framgång under andra halvan av säsongen.

Det är dags att ge 34-åringen en större roll.

News rankar: HV-spelarnas betyg efter halva säsongen

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load