Jönsson: Glöm toppsnacket – detta räcker för HV71

Är chansen till ett försvarat SM-guld körd om HV71 inte placerar sig topp-6 i SHL-tabellen? Nej, inte nödvändigtvis. Det kan snarare vara en fördel, skriver News sportkrönikör Adam Jönsson.

KRÖNIKA. Snacka om att det börjar dra ihop sig i SHL. Nio matcher återstår (för de allra flesta lagen) innan grundserien är färdigspelad.

Och det kommer bli nio hyperviktiga matcher. HV71 har bara tre poäng upp till en direktplats till kvartsfinalen och faktiskt inte mer än sex poäng upp till Färjestad på tredje plats i tabellen.

Målet inför säsongen var topp-4. Det rimliga målet nu är topp-6. Men det finns faktiskt en vinning i att laget slutar sjua. I alla fall jämfört med den åttondeplats som den regerande mästaren just nu innehar.

Innan ni idiotförklarar mig så låt mig slå fast några saker:

o Ja, det är bättre att bli topp-6 än sjua. Jag säger inget annat.
o Nej, det är inte kört för HV71 att ta sig upp till topp-6 (eller topp-4 för den delen).
o Ja, att sluta sjua kommer innebära en krokig och tuff väg fram till en eventuell semifinal eller final. Men det gör även en sjätte- eller femteplats.

Platserna 7–10 innebär play-in. Tabellsjuan möter tian, åttan gör upp med nian om två platser till kvartsfinal. Matcherna spelas i bäst av tre. I skrivande stund skulle Linköping (sjua) få möta Brynäs (tia) och HV71 (åtta) ställas mot Luleå (nia). Både Linköping och HV71 skulle få hemmafördel i bäst-av-tre-serierna.

Jag är tämligen säker på att HV71 tar sig vidare i ett play-in. Sett till en serie på tre matcher och det eventuella motståndet bör Jönköpingslaget stå som slutsegrare. Den regerande mästaren är, i de allra flesta stunder, bättre än både Luleå och Brynäs.

Så varför spelar det någon roll om HV71 blir sjua eller åtta i det här scenariot? Allt handlar om Växjö och när det egentligen är bäst att möta laget i ett slutspel (ledtråd: så sent som möjligt).

Om vi räknar med att de två bästa lagen i play-in också blir de lagen som tar sig vidare till kvartsfinal skulle HV71 i skrivande stund få möta tabellettan eftersom den regerande mästaren blivit det sämst rankade laget inför kvartsfinalerna. Linköping å sin sida skulle ställas mot Djurgården som just nu är hela 17 poäng bakom serieledaren Växjö.

Hade placeringarna varit omvända så ser ni direkt vilken skillnad det hade blivit för HV71.

(29) David Ullström, HV71 – Växjö Lakers HC Foto: Mattias Landström

Men är inte Djurgården ett nog så svårt lag att möta? Jo, absolut. Stockholmarna har 2–1 i inbördes möten mot HV71 den här säsongen (om vi räknar den senaste övertidssegern som en seger i stället för ett oavgjort resultat) och har imponerat stort under grundserien.

Samtidigt är Djurgården inte Växjö. Seriesuveränen är en solklar guldfavorit. Med spelare som Elias Pettersson, Viktor Fasth och Andrew Calof har laget en dundermöjlighet att ta hem ett guld.

Växjö vann grundserien även förra säsongen (vi tar ut segern i förskott redan nu) men kördes ut av play-in-laget Malmö i kvartsfinal. Och i mitt scenario skulle HV71 få Växjö i en semifinal om de två lagen tar sig vidare från sina respektive kvartar. De där gamla klyschorna om att ett lag måste slå alla lag för att kunna vinna en turnering och att vad som helst kan hända i ett slutspel har ett en hel del sanning i sig. Jag är inte helt övertygad om att HV71 skulle åka ut i fyra raka matcher mot Växjö.

De fyra matcherna lagen emellan den här säsongen har varit galet jämna, galet spännande och galet underbara. Ett HV71 som slår ur underläge i såväl kvart- som semifinal blir inte lätt att handskas med. Varken för några pånyttfödda stockholmare eller dominanta kronobergare.

Det säger förstås sig självt, vilket jag var inne på tidigare, att en plats bland de sex främst lagen är mer fördelaktigt än att komma sjua. Då slipper ju laget åtminstone ett hinder på vägen mot ett försvarat guld med allt vad det innebär. Men även vid en fjärde-, femte- eller sjätteplats skulle HV71 kunna få Växjö i en eventuell semifinal ändå.

Och en semifinalserie mellan de två Smålandsrivalerna hade varit en fröjd att se. En verklig fröjd att se. Då har laget åtminstone lyckats undvika den tuffast tänkbara motståndaren i kvartsfinalen.

Bekräftat: Knallskottet kastades från Linköpings sektion

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load