(28) Anton Bengtsson, HV71 och (90) Ted Brithén, Rögle BK, HV71 - Rögle BK Foto: Mattias Landström

Jönsson: Guldhjälten vred om kniven i det redan öppna HV-såret

HV71 förlorade den andra matchen i back-to-back-mötet med Rögle med 2–3 på fredagen. När laget nu går på landslagsuppehåll finns det en hel del att fundera över, skriver Adam Jönsson.

KRÖNIKA. Ted Brithén tog sig loss i numerärt underläge, tryckte på in i offensiv zon och snärtade upp 3–1 till Rögle mot sitt gamla lag. Den förre HV-stjärnans snygga mål blev någonstans det som vred om kniven i det redan öppna HV-såret och det som blev talande för hela den här tillställningen.

För hemmalaget orkade aldrig resa sig efter målet i mitten av den andra perioden.

Så vad var det som gjorde att HV71 hamnade i den här situationen?

Rögle fick en drömstart. Redan efter ett par minuters spel kunde Simon Ryfors slå in 1–0 på egen retur efter att Marc Zanetti tappat puck bakom eget mål.

En stund senare smällde den tidigare HV-spelaren Alexander Younan in 2–0 när han hamnade helt fri i slottet efter att Topi Jaakola tappat puck i offensiv zon i spel 4-mot-4.

Överlag var fredagskvällens möte i Kinnarps Arena en uppvisning i vimsigt försvarsspel av hemmalaget. HV:s backar höll gång efter annan alldeles för länge i pucken och blev fastcheckade. Och när Rögle vände på spelet och tog sig in i zon kändes det farligt nästan varje gång.

För offensivt var det kanske inte så dåligt som siffrorna visade – i alla fall inte inledningsvis. HV var stundtals det spelförande laget och låg på för både en reducering – vilken kom genom Oscar Sundh till 1–2 i mittenakten – och en kvittering.

Men skärpan fanns inte. Lawrence Pilut sköt utanför. Kevin Stenlund sköt utanför. Stefan Elliott sköt utanför. Erik Brännström sköt utanför. När Martin Thörnberg väl träffade mål var Justin Pogges mask i vägen.

Brithéns mål – alltså under ett HV-powerplay – gjorde så att luften gick ur hemmalaget. Uppförsbacken blev brantare i takt med att gästerna fick ned puckarna djupt och gjorde det tufft för hemmalaget att ta sig ur egen zon.

HV71:s offensiva spel förvandlades från att i det närmaste lägga Rögle i malpåsen till att komma stötvis med en eller två spelare. Det blev i det närmaste helt ofarligt för Pogge.

Visst, laget pressade på under den tredje perioden och Thörnberg fick in en reducering. Slutakten var ett bevis på att det finns en bra nivå i Jönköpingslaget. Rögle fick till slut slita sig till den här segern.

Men att trycka på bra i 20 minuter håller inte. Det håller inte ens mot seriens, enligt tabellen, sämsta lag.

Så efter 60 minuters ishockey i Kinnarps Arena står det klart att den regerande mästarens varannanmatchsvit fortsätter. Det går inte längre att veta vad laget kommer bjuda på när det är dags för match.

Spelarmaterialet finns onekligen. Och ja, det tar tid att spela ihop ett, till stora delar, helt nytt lag. Men nu har drygt halva SHL spelats. Då har laget haft tillräckligt med tid att spela ihop sig.

Nu väntar en dryg veckas uppehåll. Johan Lindbom och hans tränarteam har en hel del att fundera över.

• Vem kommer kliva fram under andra halvan av säsongen?

• Hur ska den optimala HV-uppställningen se ut (laget verkar inte fungera helt hundra tillsammans just nu)?

• Hur ska laget komma över ängsligheten så fort det åker på ett mål i baken?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load