Foto: Mattias Landström

Jönsson: HV-spelarna som imponerat – och de som kan bättre

Vilka spelare har varit bäst i HV71 så här långt? Och vilka kan visa lite mer? Här går JKPG News sportkrönikör Adam Jönsson igenom sina tre utropstecken och de tre lirare han vill se mer utav när SHL nu sparkar igång igen efter säsongens första landslagsuppehåll.

KRÖNIKA. Efter en dryg veckas uppehåll kör HV71 igång i SHL igen på tisdag när laget gästar Brynäs uppe i Gävle.

När laget nu spelat 17 matcher placerar sig den regerande mästaren på femte plats i tabellen med 27 inspelade poäng.

Landslagsuppehållet har varit en bra tidpunkt att fundera över vilka HV-spelare som varit framträdande och vilka som kanske kan synas ännu lite mer (vilket inte nödvändigtvis betyder att de varit dåliga).

Här går jag igenom tre spelare som jag tycker visat framfötterna och tre spelare som jag vill se lite mer utav efter landslagsuppehållet.

Vi börjar med spelarna som varit riktigt bra.

(20) Lawrence Pilut, jublar efter mål, HV71 – Frölunda HC Foto: Mattias Landström

Lawrence Pilut

Levererar kväll efter kväll. Backen har knappt gjort en dålig match så här långt i SHL. Stark i såväl defensiv som offensiv zon. Leder laget med sitt stenhårda jobb och stora vilja. En enorm vinnarskalle. Dessutom verkar det som 21-åringen är helt immun mot press. När Pilut fick ett ”C” på bröstet klev han ut på isen och gjorde fyra assist.

Johan Lindbom sade i en intervju med C More inför säsongen att han trodde att Pilut skulle ta ytterligare kliv och växa fram till en storback i SHL. Och snacka om att ha motsvarat förväntningarna.

Pilut snittar mest istid av samtliga HV-spelare och få dra tunga lass både i power- och boxplay. Värderar oftast varje läge på rätt sätt. En viktig HV-kugge om laget ska gå långt den här säsongen.

Victor Ejdsell Foto: Mattias Landström

Victor Ejdsell

Tretton poäng på 15 matcher talar sitt tydliga språk. Poängsuccén från Hockeyallsvenskan förra året verkar hålla i sig för centern. Att komma in och leverera direkt är imponerande. Ejdsell är stor, stark, skjuter på det mesta som rör sig och är ett ständigt offensivt hot.

Mitt mål har inte varit att göra många poäng, utan utvecklas som spelare. Det är en väldig skillnad att spela I SHL, men jag har haft lite medstuds och flyt och genom det har jag fått ett bra självförtroende, sade Ejdsell till News efter segern mot Frölunda för en vecka sedan.

Ejdsell har skjutit 40 skott på mål. Det är flest av samtliga HV-spelare. Medstuds eller inte. Han är på plats där det händer. Signifikativt för en spelare som gör mycket poäng. Och så, så viktigt.

Han har matchas i ett gäng konstellationer under säsongsupptakten. Men frågan är om han inte hittat mest rätt i de senaste två matcherna när han placerats mellan Martin Thörnberg och David Ullström. Jag skrev mer på detta ämne i en text tidigare i veckan. Den går att läsa här.

(28) Anton Bengtsson, HV71 – Örebro HK Foto: Mattias Landström

Anton Bengtsson

HV71:s hjälte i det tysta. Spelar många och tunga minuter varje match (snittar över 18 minuters istid) och levererar gång på gång. Bengtsson verkar ha accepterat sin roll att vara en tvåvägscenter som inte ska stå för poängen. Spelar mycket i boxplay och gör det förtjänstfullt. En riktig slitvarg.

Ett förbättringsområde är tekningarna i defensiv zon. Där kan HV:s nummer 28 höja sig något. Bengtsson ligger just nu på 36,28 procent, vilket är sämst av lagets fem ordinarie tekare (David Ullström, David Gustafsson, Victor Ejdsell, Kevin Stenlund och Bengtsson). Samtidigt tekar han överlägset mest i egen zon med sina 113 duster och ofta mot motståndarnas toppkedjor. Det är betydligt fler än Ejdsell med 46, Gustafsson med 44, Stenlund med 40 och Ullström med 27.

Kan även bidra offensivt. Det såg vi inte minst när han fick spela ytterforward i förstalinan i final 6 mot Brynäs förra säsongen.

Sedan var det ju det här med spelare som jag vill se lite mer utav.

(10) Martin Thörnberg, HV71 – Karlskrona HK Foto: Mattias Landström

Martin Thörnberg

En spelare ska inte enbart bedömas för hur många poäng han gör. Det var bland annat Erik Christensen väldigt noga med att poängtera under fjolårssäsongen. Och tittar vi på Thörnberg så är han på väg mot 23–24 poäng, vilket förstås inte är jättedåligt. Det vore visserligen hans sämsta säsong poängmässigt sedan han återvände från KHL och nog borde det gå att kräma ur lite till från kapten Thörna?

Fått spela en del med David Gustafsson och Max Wärn som inte är de poängbästa spelarna i truppen. Har de senaste matcherna fått kampera tillsammans med Ullström och Ejdsell. Det ser, som jag tidigare varit inne på, onekligen spännande ut.

Nu har 34-åringen dessutom få en extra träningsvecka i benen efter sin meniskoperation. Det ska ju sägas att Thörnberg alltid gör ett gott jobb på isen. Hans erfarenhet och hockeykunnande är ovärderligt för ett, till stora delar, ungt HV71.

(96) Bill Sweatt, HV71 – Karlskrona HK Foto: Mattias Landström

Bill Sweatt

Värvades in som en poängspelare men det har inte lossnat för amerikanen. Nu hänvisar jag förstås till de sju matcherna han hann spela innan han tvingades lämna isen mot Färjestad för nästan en månad sedan (läs mer om status på Sweatt här). Ett mål och en assist på sju matcher är inte tillräckligt bra för en spelare av Sweatts kaliber. Visst, han kom in sent. Visst, han spelar i ett nytt lag. Men han har erfarenhet från SHL-spel och borde kunna höja sig ytterligare några snäpp.

När han väl kommer igång efter sin skada (och då får vi ge det ett par matcher) kommer det bli spännande att se vad han kan tillföra. Råder ingen tvekan om att det är en skicklig hockeyspelare som lirar med hög fart och är svårstoppad.

(24) Stefan Elliott, HV71 – Frölunda HC Foto: Mattias Landström

Stefan Elliott

Jag säger det direkt: det här handlar inte om att Elliott varit dålig på något sätt. Han har faktiskt varit ganska stabil och dessutom svarat för två assist under sina två första HV-matcher. Men det har som sagt bara blivit två fajter för kanadensaren. När han nu hunnit spela, träna och göra sig lite hemmastadd i Jönköpingslaget kommer det därför bli extra intressant att se vad han kan uträtta under resten av säsongen. En spännande värvning helt klart. Så det här kanske är en spelare som närmast borde läggas under en rubrik i stil med: ”Spelare jag är sugen på att få se mer utav”.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load