HV:s Victor Ejdsell kvitterar till 1-1 under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Djurgårdens IF och HV71 på Hovet. Foto Jonas Ekströmer / TT

Jönsson: HV-stjärnan är glödhet – därför är det megaviktigt för mästaren

HV71 förlorade med 1–2 efter förlängning borta mot Djurgården. Men det som stack ut den här matchen var hur Victor Ejdsell ännu en gång visade vilken fin form han har just nu.

KRÖNIKA. Victor Ejdsell är glödhet. Mot Djurgården gjorde han ännu ett mål och därmed sitt sjunde poäng på fyra matcher. Att HV:s nummer 9 nu fått igång sin poängproduktion (igen) är av ytterst vikt.

Jönköpingslagets poängspelare behöver kliva fram när serien nu går in i sitt slutskede och varje poäng helt plötsligt känns livsviktiga. Ejdsell – och liknande spelare – kan komma att vara skillnaden mellan kvartsfinal och SM-final när det väl drar ihop sig. Så bra är centern. Och han kommer bara få den här chansen att ta ett guld med HV71. För nästa säsong spelar han förmodligen i Nordamerika.

Det var förstås inte det svåraste målet 22-åringen gjort i sin karriär. Det var rent av tur att pucken studsade fram till Ejdsell där han stod framför mål. Men det var tack vare att han stod där som gjorde att det blev mål. Forwarden befann sig på rätt ställe när det behövdes som mest. För målet betydde 1–1 i en jämn drabbning och det gav HV71 chansen i den sista perioden.

Men jag grubblade när jag såg hur Johan Lindbom valde att formera laget den här eftermiddagen. Kedjan med Ejdsell, Pierre Engvall och Max Wärn hade gjort 13 poäng på de tre senaste matcherna inför lördagens drabbning i Stockholm. Då valde tränarteamet hos gästerna att i stället placera David Gustafsson mellan Ejdsell och Engvall och därmed flytta ut nummer 9 på en kant. Det kändes – och känns – fortfarande som ett väldigt märkligt beslut.

HV71 har ändrat om friskt i kedjorna under egentligen hela säsongen. Skador och stundtals dåliga prestationer har naturligtvis motiverat detta. Men nog borde laget ha hittat rätt vid det här läget. Och nog kändes det som att Lindbom träffat rätt med just Wärn, Ejdsell och Engvall.

Ja, Ejdsell gjorde ännu ett mål och Gustafsson är en stor och tung center trots att han bara är 17 år. Problemet den här eftermiddagen var i stället att Wärn i det närmaste försvann i sin kedja med David Ullström och Bill Sweatt. Och det var någonstans också talande för matchen i stort. Gästerna kändes stundtals lite långsamma och sega. Det var inte den där farten laget spelat med mot Färjestad och Frölunda även om det då blev förlust. Fast samtidigt var det en jämn och tajt match som faktiskt kunde slutat hur som helst.

Men det räckte inte den här gången. Djurgården vann med 2–1 efter förlängning.

Hv71 har nu förlorat tre raka matcher mot tre topplag (tagit två poäng). Det säger sig självt att det förstås inte är bra inför ett stundande slutspel. Det är sådana här lag som mästaren måste besegra för att ta sig in på topp-6 och skapa självförtroende mot slutet av säsongen.

HV-backens häftiga telefonsamtal: ”En dröm”

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load