(29) David Ullström, HV71 - Djurgårdens IF Foto: Mattias Landström

Jönsson: HV-stjärnan bröt just sin måltorka – därför är det superviktigt

HV71 bortaslog Rögle med 2–1 på torsdagen. Men viktigare än trepoängaren var att David Ullström gjorde mål igen, skriver Adam Jönsson i sin krönika efter matchen.

KRÖNIKA. HV71 besegrade Rögle med 2–1 på bortais på torsdagen. Här är vad jag tar med mig från trepoängaren.

David Ullström bröt måltorkan – det var viktigast av allt

Det har gått en tid sedan David Ullström senast gjorde mål i en SHL-match. Men när han styrde in 2–1 (Martin Thörnberg gjorde 1–1) mot Rögle på torsdagskvällen var det inte bara en lättnad för HV:s nummer 29 – det var dessutom riktigt snyggt. Ullström hade inför matchen åter placerat som center och skapade ett par bra lägen. Jag har tidigare skrivit att jag gillade honom som ytterforward i kedjan med Martin Thörnberg och Victor Ejdsell. Men jag är benägen att hålla med många fans  och vår expert Anders ”Fanta” Karlsson: Ullström gör sig bäst som center. HV-stjärnan har en förmåga att bryta sig in framför mål och skapa chanser.

Men oavsett om han spelar center eller ytterforward var det viktigaste den här kvällen att Ullström fick göra mål igen. När jag pratade med honom efter 5–0-segern mot Mora var det en något frustrerad HV-spelare som pratade om målskörden.

– Om man ser till matcherna har jag i snitt 3–4 avslut per match. Lägena finns där varenda match. Normalt sett hänger man dem. Det är en liten spärr som sitter där. Efter det så brukar det rullar på. Men det är ändå en liten spärr som sitter där, sade Ullström.

Kvällens mål lär ge Ullström ny energi. Han kommer kanske inte bli lagets poängkung den här säsongen. Men jag blir inte förvånad om det lossnar lite nu. Att Ullström producerar både mål och assist är av yttersta vikt för HV71:s framgång den här säsongen. Han är en av spelarna som måste kliva fram. Nu kan han vara på rätt väg. Det kommer i alla fall vara lite nedsläppta axlar hos HV71:s nummer 29 nu.

Jag gillade till stora delar vad jag såg av kedjan med Ullström, Martin Thörnberg och Max Wärn den här kvällen. Kanske kan det även vara en idé att testa Victor Ejdsell som en ytterforward. Det hade, på många sätt, varit en fruktad offensiv kraft.

Låt Isac Brännström spela

Han har varit med lite, utlånad en del. Men när Isac Brännström får dra på sig HV-tröjan gör han sällan bort sig. Det är en hårt jobbande forward som spelar ödmjukt och verkar inse att han inte kan eller kommer göra mål i varje byte.

Inför matchen mot Rögle kallades han hem då Ejdsell och Wärn varit sjuka. Och när han fick chansen i kedjan med David Gustafsson och Erik Andersson gjorde han ett bra jobb. Brännström är inte den flashigaste spelaren. Men han tar alltid jobbet. När David Gustafsson nu ska iväg på JVM kommer HV:s nummer 17 förmodligen få stanna kvar i Jönköping. Och det är där han hör hemma.

Skitsegrarna behövs

Var det någon som tyckte att HV71 bjöd på skönspel under 60 minuter den här kvällen? Nej, förmodligen inte. Men på bortais mot ett Rögle som kämpar, sliter och krigar för att få med sig hyperviktiga poäng i varje omgång kan HV vara nöjda med att få med sig en seger i den första matchen i lagens back-to-back-möte. Det var inte alltid vackert, det var stundtals svagt spel (från båda lagen egentligen även om HV stundtals höjde sig), men gästerna vek inte ned sig när utvisningarna och baklängesmålet kom. Det har laget gjort tidigare. Och bara den lilla förändringen är värd mycket. HV har pendlat fram och tillbaka den här säsongen. För att ha häng på topp-6 krävs det förstås segrar på alla sätt och vis.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load