DIFs Niclas Bergfors slår in 2-1 i powerplay under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Djurgårdens IF och HV71 i Hovet arena. Foto Fredrik Sandberg / TT

Jönsson: HV71 fick en lektion – detta väntar i slutspelet

HV71 förlorade den viktiga matchen i jakten på en kvartsfinal med 2–5 borta mot Djurgården på torsdagen. Nu pekar det mesta mot att den regerande mästaren får spela åttondelsfinal i stället för kvartsfinal. Och Jönköpingslaget fick en lektion av motståndarna inför slutspelet, skriver Adam Jönsson i krönikan.

KRÖNIKA. En plötslig formtopp fick ett lika plötsligt slut.

HV71 förlorade den viktiga matchen mot Djurgården med 2–5 och tappade mark i jakten på en kvartsfinalplats när nu bara en enda grundserieomgång återstår.

Och efter de tre senaste fina insatserna – som lett till åtta poäng – blev mötet med serietvåan en form av reality check. En föraning om vad som komma skall när slutspelet drar i gång nästa vecka (för nu vågar vi väl nästan tippa på att HV kommer få spela åttondel).

Djurgården visade den här kvällen vilket bra lag som husera hemma på Hovet. Stockholmarna är en utmanare mot superfavoriten Växjö. Laget var hypervassa när chanserna kom.

I den första perioden serverade comebackande René Bourque kedjekamraten Markus Ljungh som helt fri i slottet smackade in 1–0.

Victor Ejdsell kvitterade i powerplay en stund senare.

Men när Stefan Elliott tog en korkad utvisning och Robin Figren gjorde honom sällskap på botbänken bara sekunder senare var 2–1 ett faktum.

Djurgården gav HV71 en lektion

Niclas Bergfors satte sitt andra mål för kvällen när han stötte in 3–1 i den andra perioden och matchen såg klar ut. Djurgården var dominanta, spelade rappt, kreativt och roligt. Hemmalaget tog dessutom vara på sina chanser som när Alexander Urbom smällde in 4–1 i början av den tredje perioden.

Om tabellen slutar som den just nu ser ut så kommer HV71 att få möta just Djurgården i en kvartsfinal. Då vet Jönköpingslaget vad som väntar. Matchen på torsdagskvällen blev därför en lektion inför slutspelet.

Men HV tog över. Laget spelade bra under den andra halvan av den andra perioden. Riktigt bra. Det var fart under rören, snabba anfall och chanser i massor. Det som saknades var, som så många gånger förr, skärpan framför mål.

Lektion 2 inför slutspelet: gör mål på chanserna.

Lawrence Pilut höll ett par gånger på att spräcka plexiglaset bakom Djurgårdsmålet. Och han fick god hjälp av Bill Sweatt och David Ullström som träffade samma ställe. Eller som när Anton Bengtsson på nytt var på väg att göra mål i spel 3 mot 5 (hamnade i spelformen för andra gången i samma match) och Oscar Sundh inte lyckades vispa in returen.

I ett slutspel får ett lag inte hur många chanser som helst. Då måste klara lägen som dessa sitta i nät. Om inte kommer våren att bli kort för HV71.

Talangen har klivit fram

Men nog fanns det saker som imponerade.

Erik Brännström verkar ha hittat formen. Han visade även den här kvällen vilken lirare han är. Anledningen till hans formtopp på slutet? Backen har börjat spela lite enklare. I stället för att hålla i pucken och slarva i egen zon – och det har han i ärlighetens namn knappast varit ensam om i sitt lag – släpper HV:s nummer 26 pucken lite snabbare och skapar anfallsmöjligheter för sitt lag där han själv kan följa med och bidra offensivt. Precis så som han ska göra.

Mattias Tedenby fortsätter vara på spelhumör. Han kan bli precis den där gubben i lådan-liraren som sticker ut för HV när det behövs som bäst.

Efter torsdagens förlust pekar det mesta på en åttondelsfinal mot Brynäs eller Linköping. HV har onekligen en del att förbättra. Men också en del att ta med sig.

Förklaringen bakom HV71:s plötsliga formtopp

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Målskyttar

1–0 (04:12) Markus Ljungh (Bourque, Eriksson)

1–1 (08:34) Victor Ejdsell (PP1) (Ullström, Engvall)

2–1 (13:45) Niclas Bergfors (PP2) (Hultström, Ljungh)

3–1 (26:23) Niclas Bergfors (Jonsson Fjällby, Davidsson)

4–1 (41:23) Alexander Urbom (Johansson, Ahlén)

4–2 (45:35) Martin Thörnberg (Sundh)

5–2 (49:54) Marcus Davidsson (PP1) (Johansson, Ridderwall)

-----

No more pages to load