HV71 besegrade Luleå. Men krönikör Adam Jönsson tycker att det går att kräva mer från Jönköpingslaget. Foto: Mattias Landström

Jönsson: HV71 visade just en stark moral – men det krävs mer

HV71 besegrade Luleå med 3–2 i Kinnarps Arena på tisdagen. Men trots segern går det att kräva mer från den regerande mästaren.

Martin Thörnberg satte 2–0 till HV71 när Kevin Stenlund elegant serverade HV-kaptenen framför kassen i matchen mot Luleå på tisdagskvällen. Knappt halva matchen hade gått och det kändes som det var klart.

Luleå började visserligen matchen bäst och hade bud på ett ledningsmål. Men HV71 tog över. Och när Lawrence Pilut drog in 1–0 med ett skott i krysset i den första perioden kändes det inte helt orättvist ändå.

Just kapten Thörnberg sade efter måndagens träning att laget ville komma ut och göra en bra prestation för att få med sig ett bra resultat.

Det höll i drygt halva matchen.

HV71 var visserligen lite slarviga defensivt. Gästerna tilläts skapa en del chanser mot en, på det stora hela, riktigt vass Fredrik Pettersson-Wentzel i hemmakassen. Men åt andra hållet såg det lika svajigt ut.

Vindsnabbe Mattias Tedenby satte, tillsammans med Thörnberg och David Ullström (men oj vad tungt det går målmässigt för stjärnan), rejäl press mot Luleås mål. Ungdomskedjan med Isac Brännström, Filip Sveningsson och Erik Andersson (visserligen född 1994) gjorde ett förtjänstfullt jobb.

Men HV:s oförsiktiga spel i egen zon blev till slut det som skulle bjuda in gästerna i matchen. Reduceringen kom kort efter att  en Marc Zanetti-utvisning tagit slut. Och när Christoffer Persson tog en dum utvisning med halvminuten kvar av mitten akten small det igen. Med fyra sekunder kvar av den andra perioden satte Emil Larsson 2–2.

Det var fördel gästerna inför den sista perioden. Frågan jag ställde mig: hur skulle HV71 svara upp efter den tappade ledningen?

Svaret: med ett powerplay-mål av matchens hemmalirare Mattias Tedenby.

Efter ett tålmodigt spel i 5-mot-4 hittade Max Wärn en bra passning över centrallinjen och HV-stjärnan slog till. Det blev ett förlösande mål för ett HV71 som såg ut att ha tappat matchen.

Att HV71 vann den här matchen var starkt. Laget visade en moral och vilja som orkade ladda om efter den tappade ledningen. Men någonstans blev lagets oförmåga att stänga matcher tydlig även den här kvällen (även om laget gör det helt okej efter sitt 3–2-mål).

Visst, att leda med 2–0 när drygt halva matchen återstår är inte en signal att börja backa hem och slå ned puckarna djupt. Men nog går det att kräva att inte ta dumma utvisningar som ger motståndaren energi och tryck i sitt spel.

Det här var tre viktiga poäng för ett fortsatt ganska svajigt HV71 i jakten på, först och främst, en topp-6-placering (att det skulle finnas någon slags serielunk är bara skitsnack). Mycket mer än så var det inte den här kvällen.

Det går att kräva mer – och kräma ur betydligt mer – av säsongens upplaga av HV71. Framför allt i egen zon.

HV-forwardens sköna besked – efter tunga skadan

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load