GÖTEBORG 20171012
HV71 tar ledningen med 0-1 genom Max Wärn under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Frölunda HC och HV71 i Scandinavium.
Foto: Thomas Johansson / TT

Jönsson: HV71 visade just hur en formsvacka ska brytas

HV71 är tillbaka på vinnarspåret efter 3–1 borta mot Frölunda.

Och lagets skalp gav svar på de frågor som gäckat de regerande mästarna.

Helt plötsligt andas laget morgonluft igen efter den senaste veckans kraftgång.

HV71 åkte till Göteborg för bortamatch mot Frölunda med två raka SHL-förluster, elva mål i baken på dessa två matcher och ett en färsk CHL-fadäs i bagaget.

Den stora frågan inför matchen var därför hur de regerande mästarna skulle svara upp mot ett offensivt Frölunda som häromdagen avslutade sitt Champions League-gruppspel med ännu en seger.

Vilket HV var det vi skulle få se den här höstkvällen? Skulle det bli det lag som de senaste matcherna spelat utan fart och aggressivitet? Eller skulle det bli det aggressiva, fartfyllda gänget som också var tajta bakåt.

Svaret blev det senare.

För det märktes tidigt att det fanns en annan vilja, en annan kamplust i det vitklädda bortalaget.

Gästerna var aggressiva i sin forechecking och vann mycket puckar högt upp i banan. Spelvändningarna var sylvassa och vållade massvis med problem för hemmalaget.

Och det var också just en spelvändning som bäddade för Max Wärns 1–0 i mitten av den första perioden.

Erik Brännström lade pucken till Martin Thörnberg som tog ett par skär in i offensiv zon, hittade en fri Wärn i slottet som bombade in ledningspucken i krysset.

Frölunda kom tillbaka i den andra perioden och kunde sätta 1–1 i powerplay.

Men HV:s hårda jobb, tajta defensiv och rappa omställningsspel lade grunden till en fin skalp mot indianerna från västkusten.

Gästerna kom ut lika start i slutperioden som i de övriga två. Erik Brännström var säkerheten själv, Lawrence Pilut svarade, precis som vanligt, för en formidabel insats och centern Victor Ejdsell var överallt den här kvällen.

Det var därför inte ologiskt att HV71 fick med sig tre pinnar hem till Jönköping. Och det var heller inte orättvist. Efter en hård press kunde Mattias Tedenby till slut gör ett typiskt mål signerat nummer 21. I spel 5-mot-4 åkte han slalom mellan ett par göteborgarna och snärtade upp trissan i krysset.

Kort därpå tryckte Ejdsell in 3–1 och matchen var avgjord.

Visst, det går att säga att gästerna fortfarande har lite problem framför mål (bland annat det ganska tama 5-mot-3-spelet). Men torsdagskvällens motståndare är inte vilket dussingäng som helst. Den här matchen var det i stället fokus på försvarsspelet – vilket Johan Lindbom också sade i en intervju med C More inför drabbningen – och där var HV många gånger på topp. Det, tillsammans med ett par fina offensiva aktioner, lade grunden till kvällens trea.

Laget stod inför ett vägskäl den här kvällen. Men i stället för att följa den senaste tidens mörka, kalla och snåriga rutt gjorde de regerande mästarna en gir till en stig som redan nu ser betydligt ljusare ut.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load