Johan Lindbom i samspråk med Johan Hult. Foto: Carl-Cedric Persson

Jönsson: HV71 har ett dilemma utan solklar lösning

Ska HV71 värva en back eller inte innan övergångsfönstret stänger på torsdag? Det försöker News sportkrönikör Adam Jönsson reda ut i krönikan.

KRÖNIKA. HV71 jagar en ny back innan övergångsfönstret stänger på torsdag. I dagsläget är det oklart om laget kommer att värva. Även om förhoppningen finns.

Där pågår det ett jobb. Vi har en önskan om att få in någonting, sade sportchefen Johan Hult till mig när vi pratades vid under måndagen.

– Det ska vara någon som ger oss någonting. Det ska inte plockas in någon bara för att.

I den här texten går jag igenom argument varför HV71 ska värva en ny back och varför klubben inte ska värva någon spelare över huvud taget. (En annan diskussion är att laget borde ha spetsat till på forwardsidan då poängen uteblivit från många spelare. Det är en annan text och kommer inte avhandlas här.)

Därför ska HV71 värva en back

När Kristofer Berglund skadades kom OS-liraren Stefan Elliott in på ett bra sätt. Marc Zanetti ersatte Alexander Ytterell.

Nu borde det rimligtvis vara en back som ska ersätta Dylan Reese. Då ska alltså HV försöka få in en spelare som ersättare till en NHL- och KHL-meriterad spelare som snittade nästan 20 minuter i istid den här säsongen. En topp-4-back helt enkelt.

Men är det verkligen rimligt? I mitt tycke borde HV71, om laget värvar en ny spelare, ställa upp enligt följande på backsidan:

Topi Jaakola–Stefan Elliott

Lawrence Pilut–Erik Brännström

Ny back/Marc Zanetti–Christoffer Persson

Marc Zanetti/Tom Hedberg/Ny back

Ett första backpar med Jaakola och Elliott skulle bli ett av SHL:s kanske bästa under slutspurten. Den sistnämnde har visat framfötterna i framför all sitt offensiva spel. Tillsammans med en rutinerad, säker och smart Jaakola vid sin sida vill jag tro att den här duon skulle ge HV71 en rejäl skjuts.

Bakom vill jag se Pilut tillsammans med Brännström (jag var inne på det här redan inför säsongen). Anledningen? Deras fina offensiv. De två unga backarna har främst imponerat i sitt offensiva spel. Ge dem chansen att starta i många offensiva situationer och helt plötsligt har HV skapat ett vasst vapen framåt. Klarar Brännström och Pilut av spelet i egen zon? Ja, till viss del. Det här paret behöver inte endast spela offensiva byten, vilket förstås kan vara svårt att förutse när spelet böljar, men det är där deras främsta styrka ligger. Att spela med Pilut i en mer offensivt lagd roll tror jag också kan hjälpa Brännström med hans något svajiga plus/minus-statistik (backen är -9).

(26) Erik Brännström, HV71 – Skellefteå AIK Foto: Mattias Landström

I ett tredje backpar skulle eventuellt en ny back kunna spela tillsammans med den defensiva kuggen Christoffer Persson. Då krävs det en stark tvåvägsback som kan användas främst i defensiv zon. Det här borde vara en back som, likt Jaakola, släpper pucken snabbt, spelar enkelt och fimpar onödig pucktransport. En spelare du helt enkelt inte lägger märke till på isen och som är god för 16–17 minuter per match. 

Letar klubben i stället efter en back med en lite större offensiv uppsida kanske denna spelare ska placeras som sjundeback och kan avlasta samtliga backpar. Men jag vill fortsatt se en back som spelar enkelt, direkt och inte kladdar med pucken i egen zon (vi minns ju hur väl det föll ut med Mikko Lehtonen förra säsongen). Det har stundtals varit ett stort problem för Jönköpingslaget den här säsongen. Backarna har fastnat i egen zon och motståndarna har fått chans att attackera HV-kassen.

Därför ska HV71 inte värva

Det finns förstås också argument till varför HV71 inte borde värva någon back över huvud taget.

Den stora orsaken till detta är att spelet från backarna kan bli mycket bättre om de bara tänker lite enklare i vissa situationer.

Jag var inne på det tidigare, slarvet i uppspelsfasen har stundtals varit häpnadsväckande. Passningarna, när de väl kommit, har inte suttit på bladen och backarna har blivit fastcheckade i egen zon efter att inte ha levererat passningar i tid. Dessutom drivs det stundtals väldigt mycket puck från egen zon och gång efter annan kan motståndarna bryta spelet i mittzon.

HV71 har faktiskt en ganska bra backbesättning när Elliott och Jaakola också finns att tillgå i truppen. Reeses skada var ett tungt avbräck men Tom Hedberg har gjort ett bra jobb efter sin galet svängiga säsong med matcher i olika divisioner i olika delar av landet mest hela tiden. 

(16) Tom Hedberg, HV71 – Luleå HF Foto: Mattias Landström

Hade samtliga backar spelat på samma enkla och raka sätt som bland annat Jaakola hade jag varit väldigt tveksam till att laget skulle förstärka ytterligare på backsidan. Då hade pengarna i stället kunnat läggas på en offensiv spjutspets.

I det här scenariot skulle, enligt mig, backformationerna se ut enligt följande:

Topi Jaakola–Stefan Elliott

Lawrence Pilut–Erik Brännström

Marc Zanetti–Christoffer Persson

Tom Hedberg

Det mest intressanta här är det tredje paret. Där vill jag se ett defensivt inriktat backpar som inte har som uppgift att vara med och bidra offensivt. I stället ska de, tillsammans med en checkingkedja, gå in och stoppa motståndarnas topplirare.

De två första backparen borde, i så stor utsträckning som möjligt, spela med samma forwards för att skapa bra, kompletta kedjor. En förstafemma med Jaakola och Elliott som backar är inte dålig. En andrafemma med Brännström och Pilut (en av SHL:s bästa backar) kan även den hota rejält.

HV71 har ett dilemma utan en solklar lösning. Ska laget värva ska det vara en back som tillför rätt sorts egenskaper. Ska laget inte värva så gäller det att övriga spelare kliver upp ett snäpp spelmässigt i vissa moment.

Klockan klämtar för sportcheferna.

HV71:s deadline-kamp: ”Vi har en önskan”

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load