Foto: Mattias Landström

Jönsson: Jag analyserade HV71:s lagbygge – här är vad jag kom fram till

HV71 har en nästintill färdig trupp inför säsongen 2018/19. News Adam Jönsson tog sig en titt på laget efter förra veckans två värvningar.

KRÖNIKA/ANALYS. Det var som två nödvändiga andetag.

För en knapp vecka sedan meddelade HV71 att Simon Önerud återvänder till klubben på ett treårskontrakt. Några dagar senare dunkade klubben ut nyheten om att backen Mikko Lehtonen även han är tillbaka i Jönköping.

Två värvningar som andas guld och vet vad som krävs för att vinna – duon var två av HV:s allra bästa spelare när SM-guldet dramatiskt bärgades i Kinnarps arena för drygt ett år sedan.

Två värvningar som får fansen att se en ljusning efter alla de tongivande spelare (Lawrence Pilut, Victor Ejdsell, David Ullström, Pierre Engvall för att nämna några) som bytt lilla Jönköping mot stora NHL.

Två värvningar som berättar för övriga Hockeysverige att HV71 menar allvar även kommande säsong.

Men är det två värvningar som räddar allting? Njae …

På forwardsidan kommer Simon Önerud att göra sina poäng. HV-profilen har ett ruggigt skott som av Erik Christensen en gång beskrevs som ett av de bästa han sett – och då har han spelat en bunke säsonger i NHL.

Under den senaste säsongen i HV71 noterades Önerud för 29 poäng på 37 grundseriematcher och ytterligare 13 på 16 slutspelsdrabbningar.

Men vem ska kliva fram bakom guldhjälten?

Sebastian Wännström har fått två raka säsonger förstörda av skador. Kan han få kliva fram och bli den poängkung han onekligen har potentialen att bli?

Martin Thörnberg är fortfarande en stark hockeyspelare men hans poängproduktion har stadigt minskat de senaste säsongerna.

Christoffer Törngren sattes halvt i frysboxen i HV under guldåret och fick inte något lyft i Färjestad även om det finns en rejäl uppsida i det offensiva spelet.

Joakim Andersson är inte en poängspruta – det är inte hans största styrka.

Det slår inte gnistor

Det är trots allt poängstarka spelare som ska ersättas och redan har ersatts. Victor Ejdsell noterades för 34 poäng, David Ullström – den stundtals orimligt utskällde – smällde in 30 poäng och hade flest assist av alla forwards och Pierre Engvall hade gjort betydligt fler poäng än sina 20 (på 31 matcher) om han inte blivit skadad.

Stommen och basen finns här. Kan Markus Ljungh hålla i slutspelsformen och Mattias Tedenby få ut ännu mer poäng (kapaciteten finns där) ser det genast bättre ut.

Nämnde Joakim Andersson kommer bli ett starkt tillskott i boxplay. Oscar Sundh, Anton Bengtsson och Robin Figren kommer fortsatt vara en stark gnetarlina. För all kritik som Figren utstått har han trots allt någonstans anammat rollen i linan med de hårdjobbande Bengtsson och Sundh.

En forwardsplats återstår att fylla. Fansen suktar efter André Petersson. Den här gången har de rätt.

HV-favoriten har kvaliteter som hade kunnat ta truppbygget från fullt tillräckligt till SM-guld-utmanare. Helt plötsligt hade truppen fått in en målskytt, en poängmakare och en spelare som likt många andra värvningar känner till laget och staden.

Petersson hade kunnat bli den sista biten när Johan Hult lägger sitt hemvändarpussel den här våren och sommaren. Forwarden har sinne för mål, bra speluppfattning som också leder till ett hyggligt passningsspel.

Kan bli årets back

På backsidan kommer Lehtonen bli den givna toppbacken. Tillsammans med Kristofer Berglund har HV en riktigt bra toppduo som är bra i båda ändarna av isen. De spelar enkelt, smart och löser situationer. Det skulle inte förvåna mig om Lehtonen är med och utmanar om utmärkelsen till årets back.

Markus Lauridsen och Christoffer Persson har rutinen. Didrik Strömberg och Martin Fehervary kan bli utropstecken och är redo för nästa steg i sina respektive karriärer.

Lägg därtill en Alexander Yttrell som både har revansch att utkräva och en del att bevisa för att vinna tillbaka HV-fansen efter det tunga fjolåret.

Ytterligare en back ska in i den här mixen. Den sista defensiva pjäsen är inte en lika viktig värvning som den sista forwarden. HV71 har en habil backbesättning som det är.

Nej, det slår inte gnistor om HV71 – än. Men det är en fullt tillräcklig trupp för att vara med och utmana om topp-6. Och kanske får fansen i nuläget – som sagt är truppen inte färdigsnickrad – finna sig i det efter två säsonger av extrem stor spelaromsättning.

✓I artikeln nedan ser du hur HV71:s trupp ser ut just nu

LISTA: HV71:s värvningsoffensiv – så ser nya truppen ut

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load