Foto: Mattias Landström

Jönsson: Wow, jag ryser – vilket superderby

Derbyt mellan HV71 och Växjö blev precis så häftigt som en hockeymatch kan vara. Det var hård kamp, snygga mål och en jäkla inramning. Matchen? Den slutade 3–2 till HV71.

KRÖNIKA. Wow! Alltså wow! Vi slår fast det redan nu: det här var en av HV71:s bästa matcher den här säsongen. För laget tog kampen mot seriens bästa lag – och vann den på flera sätt.

För det var hemmalaget som hade de hetaste chanserna. Mattias Tedenby hade flera lägen, Max Wärn – som mot Örebro bröt en 18 matcher lång måltorka – fick ett superläge redan tidigt i matchen.

Hemmalaget kom i våg efter våg, anföll med fem spelare genom sina rörliga, offensiva backar som gång efter annan kunde behålla trycket i anfallszon genom att våga kliva upp och möta puck ganska djupt inne i gästernas zon.

Växjö fick inte grepp om HV och tvingades slå icing mest hela tiden under den första perioden. Utan Viktor Andrén i gästernas kasse hade det kunnat stå 5–0 efter 20 minuter.

Jag har sett nästan samtliga HV-matcher den här säsongen. Och jag vågar lova att jag inte sett laget spela så här pass bra mot ett så här pass bra motstånd. Det märktes inte att Växjö kom in som ohotad SHL-etta den här kvällen. För den regerande mästaren från Vätterns södra strand spelade totalt respektlöst, styrde matchen och förtjänade en stor ledning.

Men det här var bara under matchens första period. En hockeymatch varar, som bekant, i tre gånger 20 minuter. Och tar motståndarna inte vara på sina chanser kommer ett sylvasst Växjö till slut att straffa dem.

Så blev fallet även den här kvällen. För efter att ha bara mäktat med ett enda ynkligt skott på 20 minuter smällde Andrew Calof in 1–0 till gästerna i början av den andra perioden. Gästerna fick energi, satte en hårdare press på HV71 och fick ofta fast puckarna i offensiv zon. Växjö skulle även hinna med att sätta 2–0 innan marginalerna helt plötsligt skulle svänga till hemmalagets fördel.

Spelmässigt var HV snäppet vassare. Till slut gav det resultat. Lawrence Pilut vispade elegant upp 1–2 i powerplay. Knappt två minuter senare jobbade slitvargen Oscar Sundh sig till 2–2.

Den här kvällen stod HV71 för en grymt bra insats. Och moralen laget visade efter att ha hamnat i ett tungt, tungt, tungt 0–2-underläge imponerade något otroligt. Laget tog kampen, vågade spela och hotade serieledaren.

Avgörandet kom när Mattias Tedenby satte 3–2 med knappt fyra minuter kvar. Segern var HV71:s första mot Växjö i Kinnarps Arena sedan september 2015. En dyster HV-trend bröts alltså den här kvällen.

Det var inte bara en härlig match på isen. För jäklar vilket tryck det var i det nästan fullsatta Kinnarps Arena. Det är skit samma vad ni tycker om klapporna. Ljudet från pappersmattret skapar en ljudmatta och en volym som skär igenom det mesta. (Ja, de tillresta supportrarna får väl ha en eloge de också.)

När slutsignalen ljöd satt jag kvar och rös på pressläktaren – vilket grymt härligt superderby vi bjöds på den här kvällen. En match som hade allt med tunga tacklingar, snygga mål och en underbar inramning.

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load