HV71:s tränare Johan Lindbom får formera ett nytt lag nästa säsong. Foto: Mattias Landström

Krönikören: Så ska HV71 lösa tuffa uppgiften

HV71 har en nästintill spikad trupp inför kommande säsong. Men hur ska laget ställa upp? Det försöker Adam Jönsson svara på i krönikan.

KRÖNIKA. SHL-premiären är fortfarande en sommar bort. Men det hindrar inte HV71 från att sitta på en nästan full trupp. Det finns förstås fördelar med att ha nästan hela laget samlat såhär tidigt på försäsongen. Många HV-fans minns den turbulenta tid som följde efter SM-guldet 2017 då spelare försvann till höger och till vänster.

Jönköpingsklubben sitter just nu på tre målvakter, sju backar och 15 forwards. Här räknar jag in spelare som Pierre Engvall och Lawrence Pilut som båda ryktas krita på NHL-kontrakt inom kort. Dessutom finns spelare som Max Wärn och Erik Andersson med på listan. Forwardsduon har kontrakt men hänger enligt Aftonbladet löst.

Så baserat på nuvarande spelartrupp, hur ska HV71 ställa upp nästa säsong? Jag gjorde ett försök att formera backparen och kedjorna. Det var inte helt enkelt. Det är alltid en tuff uppgift att sätta ihop kedjor som ska funka bra ihop. Men nedan ser ni resultatet av mitt försök.

Målvakter

Jonas Gunnarsson
Felix Sandström
Adam Åhman (lånas ut)

Kommentar: Gunnarsson glasklar etta efter den fina höst han gjorde i HV-tröjan. Sandström tvåa. Åhman kan utvecklas ytterligare i allsvenskan då han lånas ut.

Backar

Kristofer Berglund–Ny back/Lawrence Pilut

Kommentar: Kristofer Berglund är just nu HV71:s toppback. Om (läs: när) Lawrence Pilut försvinner behövs det en ny toppback som kan matcha den skicklige tvåvägsbacken Berglund.

Martin Fehervary–Markus Lauridsen

Kommentar: En ung, utvecklingsbar back med fin skridskoåkning. Låter lite som Erik Brännström, va? Matchar honom med dansken Lauridsen som även han beskrivs som en back som är bra på rören. Den mer rutinerade Lauridsen kan bli en trygghet för den unge Fehervary som då får chansen att spela sitt spel.

Christoffer Persson–Didrik Strömberg

Kommentar: Två stabila pjäser i det defensiva spelet. Inga poängkungar. Kan döda många motståndaranfall.

Alexander Ytterell

Kommentar: Ett fullgott komplement till övriga backar.

Forwards

Ny forward/Pierre Engvall–Markus Ljungh–Sebastian Wännström

Kommentar: Stannar Pierre Engvall (tveksamt) är det här HV71:s mest solklara förstalina. Hög kapacitet och god för en rejäl bunke poäng. Försvinner Engvall är det läge att plocka in en riktig poängspruta.

Christoffer Törngren/Martin Thörnberg–Joakim Andersson–Mattias Tedenby

Kommentar: Mattias Tedenby skulle behöva en ny lekkamrat när experimentet med Bill Sweatt inte gick sådär väldans superduperbra. Törngren har onekligen vissa offensiva kvaliteter. Senaste gången han spelade i HV71 tyckte jag att han trots allt klev fram när han fick chansen. Martin Thörnberg skulle kunna göra ett sista ryck i en offensiv formation.

Martin Thörnberg/Max Wärn–David Gustafsson–Johan Johnsson

Kommentar: Stor, tung och svår att möta. Det är väl så den här trion ska beskrivas. En kedja som kan visa sig vara bra både i offensiv och defensiv zon. Spelar Thörnberg i ovan nämnda kedja tror jag att Max Wärn (om han stannar) skulle passa bra in här med sitt hårda jobb.

Robin Figren–Anton Bengtsson–Oscar Sundh

Kommentar: En riktigt stark tvåvägskedja som stundtals var en av lagets bästa och kanske också den enklaste att sätta ihop. Hårt kämpade lirare som alltid ger allt men sällan smäller upp flest poäng i protokollet. Anton Bengtsson är en av SHL:s mest underskattade centrar.

Erik Andersson/Isac Brännström/Max Wärn/Christoffer Törngren

Kommentar: Gillar alla fyra egentligen. Frågan är om framför allt Brännström och Andersson lyckas slå sig in i en ordinarie formation. Tittar vi på forwardspositionerna med Engvall inräknat så måste någon falla bort. Inte otippat om Brännström lånas ut, vilket också kan bli fallet för Andersson som hänger löst. Dessutom ryktas alltså Wärn bort.

Se hela läget i truppen nedan ✓Alla nyförvärv ✓Alla förluster ✓Alla rykten

LISTA: HV71:s förvandling – så ser nya truppen ut

-----

No more pages to load