Jacob Cederholm. Foto: Mattias Landström

Lämnade HV71 efter guldet – satsar mot Nordamerika

Jacob Cederholm avslutade sin tid i HV71 med ett JSM-guld. Nu blickar backen mot Nordamerika och AHL.

För Jacob Cederholm blev det ett känslosamt avsked.

– Jag har bara bra saker att säga om HV och staden Jönköping. Det är klart att det var lite jobbigt att lämna. Det är väl först nu att man börjar inse att man behöver lite nytt och att lite ny miljö inte skadar heller, säger Cederholm till News.

Backen är en av 16 spelare som lämnat klubben efter den gångna säsongen. Den 20-årige Jonstorpsprodukten har tillbringat de senaste fyra säsongerna i Jönköpingsklubben och noterats för 27 SHL-matcher.

Men i samband med att hans kontrakt gick ut stod det klart att det inte blev någon förlängning med HV71.

– Men jag tar med mig jättemycket från min tid i HV. Tyvärr blev det inte så mycket spel i SHL som jag hade tänkt mig. Men jag har lärt mig så otroligt mycket under min juniortid. Jag har fått lära mig att leva själv och ta hand om mig själv. Sedan har jag utvecklas som hockeyspelare också, säger Cederholm.

Backens sista insats i HV-tröjan blev att spela hem JSM-guldet tillsammans med spelare som Erik Brännström, Filip Sveningsson och Adam Åhman.

Därefter bar det över Atlanten för spel i NHL-laget Winnipeg Jets farmarklubb Manitoba Moose. Resan var först och främst tänkt för att backen skulle se och lära. Men innan 20-åringen åkte tillbaka till Sverige hann han med att spela en AHL-match.

När nu nästa steg i karriären ska tas är just AHL ett hett spår.

– Just nu så är det väl ganska öppet. Men min agent håller på och pratar med Winnipeg och så får de säga vad de tycker är bäst för min utveckling och om de vill att jag ska spela i Sverige eller i AHL, säger Cederholm.

Backen draftades av Winnipeg i den fjärde rundan som 97:e spelare totalt 2016. Han har ännu inte skrivit på något kontrakt med den kanadensiska klubben.

– Det hade varit kul att få spela i AHL. Jag spelade ju en match och jag gillade att vara på isen men även allting runt omkring, säger Cederholm.

Men innan höstens hockeysäsong drar i gång kan det bli semester i Italien för den förre HV-backen. Cederholms mamma har nämligen nyligen köpt ett bed and breakfast i landet och kommer flytta söderut i sommar.

– Det ska bli jättekul. Jag är glad för hennes skull, säger Cederholm.

✓I artikeln nedan kan du se HV71:s truppläge just nu.

LISTA: HV71:s värvningsoffensiv – så ser nya truppen ut

-----

No more pages to load