Lawrence Pilut, Bill Sweatt och Fredrik Pettersson-Wentzel tillhör toppen och botten när News ger HV-spelarna sina halvtidsbetyg. Foto: Mattias Landström

News rankar: HV-spelarnas betyg efter halva säsongen

Halva SHL har spelats. Hur bra har HV-spelarna varit? News sportreporter Adam Jönsson sätter betyg på spelarna.

Drygt halva SHL-säsongen är spelad. HV71 parkerar på sjunde plats i tabellen med 40 inspelade poäng på 27 matcher.

Det här är ett bra tillfälle att ge laget ett halvtidsbetyg. Vem har överraskat? Vem kan vi förvänta oss mer utav?

Jag har tagit med flera faktorer i betygssättningen (1–5). Det rör sig om vilka förväntningar som finns på spelaren, spelarens roll i laget och hur mycket istid spelaren har att jobba med.

Betygsskalan:
1 – Icke godkänd
2 – Godkänd
3 – Bra
4 – Mycket bra
5 – OS-klass

Sammanlagt får HV-truppen godkänt. Och godkänt räcker då uppenbarligen till en sjundeplats i ligan. Men för att komma topp-6 eller topp-4 måste fler spelare gå från godkänt till bra eller rent av mycket bra.

HV71 har haft stora förväntningar på sig efter vårens SM-guld. Med all rätt egentligen. Och även om det gått lite tungt för laget under den första halvan så är loppet förstås långt ifrån kört. Det stora skadehelvetet spelar förstås in och på ett sätt är det imponerande att laget fortfarande i allra högsta grad är med i kampen om en topp-6-plats. Det ska både spelare, ledarstab och fans bära med sig inför den andra halvan av serien. Men å andra sidan har det svajat mycket även när laget varit nära komplett. Vissa delar har varit bra, andra sämre.

Oavsett så blir det en intressant och spännande andra halva av serien. Nu får HV71 en spelledig vecka och kan ta ett avstamp inför fortsättningen. Det är nu det börjar på riktigt (även om de vunna och förlorade poängen under första halvan inte kan underskattas).

Målvakter (sammanlagt betyg: 3)

(53) Fredrik Pettersson Wentzel, HV71 – Mora IK Foto: Mattias Landström

Linus Söderström – 2

Kommentar: Var nästan övermänskligt bra under sluttampen förra säsongen och av lagets största guldhjältar. Därför var förväntningarna höga på den fortfarande unge målvakten den här säsongen. Gick in i säsongen som solklar förstemålvakt. Men det har gått ganska tungt för Söderström hittills. Sammanlagt har han gjort 12 matcher mellan stolparna och noterats för en räddningsprocent på 89,33. Söderström släpper i snitt in 2,76 mål per match (det är förstås inte bara hans fel att puckarna trillar in). Skador har ställt till det under den första halvan och målvakten har haft svårt att hitta sin kontinuitet i spelet. Kan bättre och kommer säkerligen visa det under andra halvan av säsongen. Onekligen är det en toppmålvakt i sina bästa stunder.

Fredrik Pettersson-Wentzel – 4

Kommentar: Har stundtals varit strålande i takt med att matchformen kommit tillbaka. I ett svajigt HV71 har målvakten stått rak som en fura. Har flera gånger hållit kvar sitt lag i matcherna. Operationen och rehabiliteringen verkar ha gjort ”PW” gott. I höstas ropade många fans på att HV71 skulle försöka förlänga lånet med Jonas Gunnarsson och i stället skeppa iväg Pettersson-Wentzel. De ropen har ebbat ut fullständigt. Och det är inte konstigt. Kom in i säsongen som solklar andremålvakt bakom Söderström. Men ”PW” har på allvar tagit upp kampen om förstaspaden.

Jonas Gunnarsson har återvänt till Malmö och tas inte med i den här bedömningen.

Backar (sammanlagt betyg: 2)

(20) Lawrence Pilut, jublar efter mål, HV71 – Frölunda HC Foto: Mattias Landström

Lawrence Pilut – 4

Kommentar: Förutspåddes växa ut till en toppback under säsongen. Svarade direkt. Har varit en av HV:s bästa spelare under hösten. Gör sällan en dålig match. Spelar med stort mod och stort självförtroende. En pådrivare på isen. Ibland får den, fortfarande, unge Pilut ta ett nästan för stort ansvar och spela många minuter i powerplay, boxplay och 5-mot-5. Men det råder ingen tvekan om att backen tagit stora kliv under den första halvan av säsongen.

Erik Brännström – 2

Kommentar: Har fått ta större ansvar i år och sammanlagt gjort det bra. Har ett stort mod och en fin skridskoåkning. Är inte rädd för att försöka kliva fram i det offensiva spelet och driva pucken in i zon. Ligger på -6 i plus/minus-statistiken men får spela många minuter mot tuffa motståndare. Är först och främst en offensiv back men utvecklar det defensiva spelet.

Christoffer Persson – 2

Kommentar: Stabil och en viktig kugge för HV71 i defensiven. Inte så mycket mer än så. Men det räcker för den roll som Persson fyller i laget. En riktigt bra truppspelare helt enkelt. Beslutet att förlänga kontraktet var rätt.

Topi Jaakola – 3

Kommentar: På gränsen till en fyra men har kanske fortfarande lite mer att bevisa. Det hänger förstås ihop med att backen kanske inte får spela mest minuter av backarna. Hade varit intressant att se hur den rutinerade Jaakola hade hanterat att spela runt 20 minuter per match. Har ett bra facit i plus/minus-statistiken med sina +6. Gör sällan det flashiga utan är en stabil spelare som ofta tar rätt beslut och sätter sina förstapass.

Dylan Reese – 2

Kommentar: Började säsongen lite halvsvajigt men har växt ut till en av HV:s bättre backar den senaste tiden. Har blivit ett bra hot offensivt där han tar mycket skott och skapar chanser för sitt lag, vilket hans nio (4+5) poäng också till viss del visar.

Stefan Elliott – 2

Kommentar: Det är inte lätt att komma in till ett nytt lag mitt under brinnande säsong. Har stundtals gjort det bra. Har stundtals gjort det sämre. Kan under andra halvan av säsongen definitivt höja sitt betyg ytterligare. Men att göra sex assist på 12 matcher och ha +6 är inte ett dåligt facit för ett nyförvärv som aldrig tidigare spelat SHL-hockey. Har också gjort en del misstag som varit kostsamma.

Marc Zanetti – 2

Kommentar: Relativt stabil sedan han kom in på lån från Brynäs. Men inte mycket mer än så. En rejäl bit som inte är så lätt att flytta på. Hyggligt stabil i det defensiva spelet även om han, precis som övriga spelare i truppen, gjort misstag som kostat mål i baken.

Kristoffer Berglund (skadad), Alexander Ytterell (skadad), Jacob Cederholm, Tom Hedberg och Edwin Johansson har spelat för få matcher för att betygsättas.

Forwards (sammanlagt betyg: 2)

jubel i HV71, efter mål, HV71 – Mora IK Foto: Mattias Landström

Martin Thörnberg – 2

Kommentar: Har haft en halvtung säsong med skador och operation. Kämpar alltid hårt. Men nog kan vi förvänta oss lite mer av kapten Thörnberg under andra halvan av säsongen. Verkar ha hittat målformen med två mål i de två senaste matcherna. Har mer att ge.

David Ullström – 3

Kommentar: Bättre än vad siffrorna egentligen visar. Ullström har visserligen bara mäktat med fyra fullträffar framåt men har skapat massa lägen, vilket ses enligt en statistik i antalet förväntade mål per 20 minuters istid som Simon Brändström på Analyzing Sports noterade via Twitter:

Får Ullström flytet kommer han segla uppåt i målproduktionen. Kapaciteten finns där, hockeykunnande finns där, viljan finns där.

Robin Figren – 2

Kommentar: Kom till HV71 med förhoppningen om en nytändning och kanske ta ytterligare kliv i sin offensiva produktion. Har gjort en stabil första halva. Spelar med fart och sliter. Men poängskörden ligger någonstans i linje med det han presterat de två senaste säsongerna i Frölunda. Hör till saken att Figren under stora delar av hösten fått spela i en mer utpräglad checking-kedja som kanske inte alltid haft den mest offensiva rollen i laget.

Mattias Tedenby – 4

Kommentar: Virvelvinden har legat bakom mycket av HV71:s offensiv. Alltid ett hot för motståndarna. Jobbar stenhårt. Kräver mycket av sig själv och mycket av sin omgivning. Hade önskat ännu mer poäng från hans klubba men har trots det gjort en bra höst.

Kevin Stenlund – 2

Kommentar: En bra, stabil center. Blir oftast bättre när han omges med bra spelare (så är kanske fallet för många). Fick en tung start med en skada som inte riktigt ville läka. Kan bättre.

Sebastian Wännström – 4

Kommentar: Ett av HV:s främsta offensiva vapen. Vass i 5–mot–5 och i spel i numerärt överläge. Rapp, beslutsam och har stundtals gjort det riktigt bra. Inte konstigt att han är en av de spelare som fått söka visum till Sydkorea även om Wännström, med största sannolikhet, inte kommer spela någon OS-turnering den här gången. Försvann när han hamnade i en mer defensiv kedja. Ska spela med lagets offensiva spets.

Victor Ejdsell – 3

Kommentar: Haft en bra höst i HV71 och är med i toppen av den interna poängligan. Precis som de flesta säkerligen hade hoppats på efter att den regerande mästaren värvat HockeyAllsvenskan starkast lysande stjärna förra säsongen. Slarvar stundtals lite för mycket med puck i egen zon för att betyget kanske skulle kunna bli lite högre. Men en fin höst av HV:s nummer 9 – inget snack om saken.

Oscar Sundh – 2

Kommentar: Drar ett tungt lass och spelar många svåra minuter. Har fått en slags roll som en stenhård kämpe och är ödmjuk inför detta. Har spetsegenskaper när han väl får chansen att nita dit pucken.

Erik Andersson – 2

Kommentar: Sliter hårt och gör det bra när han väl får istid.

Isac Brännström – 2

Kommentar: Har varit en ryckig säsong för 19-åringen. Spelat en del i SHL, en del i Allsvenskan och så en del med HV71 J20. Brännström har gjort det bra i de flesta av de 16 SHL-matcher han noterats för den här säsongen. Jobbar och sliter. Förtjänar varenda minut – och lite till – han får på isen.

Anton Bengtsson – 3

Kommentar: Bengtsson äger sin roll som en tvåvägscenter med fokus på det defensiva spelet.

Max Wärn – 2

Kommentar: Började säsongen bra och var vass både i offensiv och defensiv zon. Har sedan dess varit stark främst i det defensiva spelet. Jobbar stenhårt i spel i numerärt underläge. För ett högre betyg hade stridsvagnen Wärn behövt vara lite vassare offensivt.

David Gustafsson – 4

Kommentar: Wow! Säsongens utropstecken. Få, om ens någon, visste vem han var när han gled ut på isen i premiären mot Djurgården. Nu har den 17-årige David Gustafsson verkligen gjort sig känd i Hockeysverige. Uttagen i JVM-truppen och fått riktigt med speltid i HV:s a-lag. Har minst sagt imponerat. Duktig tekare och inte rädd för att ta det hårda jobbet. Det visas bland annat i det förtroende han får i boxplay.

Bill Sweatt – 1

Kommentar: Värvades in som en spjutspets som skulle ge HV71 den extra lilla offensiva pushen laget behövde efter ha tappat en stor del av guldtruppen. Men Sweatts tid i Jönköping har så här långt kantats av skador, sjukdomar och en skral poängskörd. Det har bara blivit ett mål (och tre assist) på elva matcher för amerikanen.

Pierre Engvall (skadad), Joakim Stjern Svensson, Max Wennlund och Filip Sveningsson har spelat för få matcher för att betygsättas.

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load