(19) Erik Andersson, deppigt i HV71, efter mål, Arkivbild: Mattias Landström

Strandberg: Fiasko – tack och godnatt, HV71

HV71:s CHL-äventyr är över för den här gången.

En seger krävdes borta i Tjeckien mot Ocelari Trinec.

Men det blev förlust med 0–3.

Därmed blev årets  ”europamästerskap för klubblag”, utan KHL-lagen, inte alls vad föreningen hade hoppats på och turneringen blev ett fiasko för HV 71:s del.

Klubbdirektören, Agne Bengtsson, har både på HV71:s årsmöte och vid upptaktsträffen för CHL snackat om hur seriöst och allvarligt HV71 tar på den här turneringen.

”Det är jätteviktigt att hävda sig internationell, visa upp klubbmärket och marknadsföra HV71” har han bland annat sagt.

Men i verkligheten har det blivit något helt annat och i och med tisdagens förlust rök chansen att vinna 2,8 miljoner, som vinnaren får i Champions Hockey League det här året. Den totala prispotten är 14,7 miljoner.

Trinec och Mannheim får spela vidare från grupp D i slutspelet. För HV71 är det tack och godnatt.

HV71:s fans tror jag inte alls bryr sig speciellt mycket om att HV nu har åkt ut. För dem är det SHL och slutspelet som gäller. Det är den bistra sanningen och visar att CHL inte alls har ”satt sig” hos fansen.

Jag roade mig med att räkna ut HV:s hemmasnitt i CHL det här året. I fjol var det dryg 1600. Det här spelåret blev det 2023 personer i snitt. En siffra som inte alls föreningen, HV71, ska vara nöjd med.

Matematiken inför avgörandet i  orten Trinec, känd för sitt stålverk i östra Tjeckien, precis på gränsen till Polen, var enkel. HV71 var tvunget att vinna under full tid och ta tre pong för att gå vidare.

Men istället för en bra början fick HV en mardrömsstart. Redan efter drygt en minut låg 1–0-pucken bakom Fredrik Pettersson-Wentzel i HV-kassen efter ett alldeles för passivt spel av försvarande Alexander Ytterell och Lawrence Pilut. PW gjorde sin första match i målet efter sin långvariga höftskada och kunde fått en bättre start än ett mål i baken så tidigt. Målskytt var Vladimir Svacina.

Redan efter knappt halva första perioden var det dags för tvåan. HV:s fjärdekedja med Erik Andersson, Isac Brännström och David Gustafsson förlorade en tekning högt upp i banan och på den snabba omställningen som följde kunde tjeckernas Jiri Plansky sätta dit tvåan för hemmalaget.

HV hade tre powerplay  i första akten och med tanke på det skapade laget inte mycket. Den bästa chansen hade Bill Sweatt, men Simon Hrubec räddade för Trinec. Som helhet var dock HV för omständigt i uppspelen i perioden och i avgörande lägen slogs det en passning för mycket istället för att gå på avslut.

Sedan hade HV också en bra motståndare. I mittenperioden fortsatte Trinec att stänga av HV:s anfallsförsök på ett förtjänstfullt sätt. Det var i stort sett bara i ett powerplay genom Robin Figren som HV skapade en jättechans, men Simon Hrubec svarade för en stark sidledsförflyttning och räddade. Kapten, Martin Thörnberg, en av de allra bästa i HV var också framme några gånger och oroade men lyckades inte få dit pucken i mål.

Tjeckerna hade ett rakare spel matchen igenom, kom in tätare på mål, och i slutperioden hade Trinec ett par vassa tillbud men lyckades inte överlista Pettersson-Wentzel.

HV71 gjorde ett försökt att komma ifatt redan med fem minuter kvar av matchen då PW plockades ur kassen, men istället blev det 3–0 genom Martin Adamsky och den dystra aftonen var ett faktum.

I HV71 är det en hel del spelare som inte kom upp i normal standard. Som helhet var den här insatsen halvhjärtad och det håller inte mot ett sådant här motstånd. De spelare som försökte mest och bäst var Martin Thörnberg, Max Wärn och Anton Bengtsson. Den sistnämnde är son till klubbdirektör Agne och han liksom övriga styrande i HV71 är säkerligen inte nöjda efter HV71:s respass den här kvällen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load