Strandberg: God Jul HV71 – stämpeln är borta

Åtta matcher fick räcka för HV71. Nu är laget inte ett ”varannandagslag” längre.

Segern mot Mora med 4–2 betyder att laget efter den märkliga sviten vunnit två raka matcher i SHL. I tisdags slogs Luleå tillbaka med 3–2.

Den här stämpeln suddades ut i en tillställning som HV71 var det totalt sett bättre laget i och det blev spelet i numerärt överläge som blev tungan på vågen för HV71 mot seriens sämsta lag i boxplay, Mora. Matchen blev känslofylld med en hel del utvisningar. Dessutom bjöds det på flera ”måljubel” som inte var mål.

Som helhet tycker jag HV71 vann helt rättvist och i och med triumfen förbättrade också laget sin bortastatistik och ligger trea i ”bortatabellen” i SHL, vilket är bra. För både föreningen och supportrarna blir det givetvis en riktigt God Jul efter det här.

Detta efter en första period som var tempostark och det var HV  som hade bäst fart och i fem mot fem-spelet var HV bättre, men laget drog på sig några utvisningar i början och det var då som hemmalaget skapade sina hetaste chanser. Mathias Bromé hade ett skott i ribban och Michael Haga hade ett jätteläge, men Fredrik Pettersson-Wentzel i HV-målet räddade.

HV71:s bästa chanser i inledningsperioden hade Oscar Sundh då han fick en dubbelchans, men Christian Engstrand i Moras mål räddade. Kevin Stenlund hade också en farlig styrning som Engstrand klarade.

Den andra perioden präglades av mycket utvisningar och samtliga tre mål i perioden kom i numerärt överläge. Först var det HV71 och Kevin Stenlund som gjorde 1–0. Han överraskade många, inklusive mål-Engstrand, när han tog ett snabbt avslut.

När Dylan Reese i HV satt i utvisningsbåset kvitterade Michael Haga från snäv vinkel. Pucken gick in via Pettersson-Wentzels arm. Den pucken borde han tagit.

Mot slutet av perioden blev det en hel del känslor efter några incidenter, bland annat när Dylan Reese fick en klubba i ansiktet av Mathias Bromé i Mora.

HV fick chansen att spela fem mot tre i 1.30, men så läge blev det inte då Lawrence Pilut, som nu gått upp i topp i HV71:s poängliga, fick träff på en fladderpuck  som betydde 2–1 för gästerna.

För HV71 gällde det att behålla lugnet i spelet i fortsättningen och vara mer noggranna i egen zon då Mora under långa stunder satte hård press på HV71.

Men istället åkte Stefan Elliot på fyra minuters utvisning för en hög klubba och då var det bud på Mora-mål. Vid ett tillfälle blev det totalkaos när Moras Jacob Nilsson fick ett jätteläge. Han sköt mot mål, men pucken gick utanför. Nilsson jublade för mål. Även jumbotronen i arenan blinkade för mål, men det var det inte. Det var tredje ”Morajublet” för mål i matchen då även Mathias Bromé signalerade för mål vid hans ribbskott i första perioden.

Hemmalaget försökte sedan kvittera och hade några lägen, men HV71 och en storspelande Fredrik Pettersson-Wentzel lyckades freda målburen från mer påhälsning. Istället avgjorde Robin Figren med sitt 3–1-mål i tom kasse. Anton Bengtsson gjorde sedan 4–1 och gav HV71 en tidig julklapp. Mora fick sedan en klen tröst då Andrew Kozek satte 2–4 med tre sekunder kvar att spela.

 

-----

No more pages to load