J-Södra - Östersund Foto: Mattias Landström

Jönsson: Därför kan J-Södras värvning innebära omedelbar succé

Jönköpings Södra förstärker på målvaktssidan. Frank Pettersson är klar. En på pappret spännande värvning som kan innebära att klubben direkt är med och utmanar om en topplats i Superettan.

KRÖNIKA. Jönköpings Södra har förstärkt på målvaktsfronten. Frank Pettersson, 33, har hämtats in från Dalkurd och skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över tre år.

Det är på många sätt en spännande värvning som nu återvänder till J-Södra (Pettersson gjorde sex matcher under säsongen 2012). Petterssons Dalkurd slutade tvåa i Superettan den gångna säsongen. Till viss del tack vare sin målvakt som vaktade holken i samtliga 30 matcher.

Under dessa matcher räddade Pettersson 70 skott, nådde en räddningsprocent på 73 och höll nollan vid tolv tillfällen, vilket var mest av alla målvakter i hela serien. Totalt släppte han in 26 baljor, vilket ger ett snitt på 0,86 insläppta per match. (Statistiken var liknande under 2016.)

Den 33-årige burväktaren var också en av blott fyra målvakter som stod samtliga matcher (övriga var Stojan Lukic i Örgryte, Marko Johansson i Trelleborg och Tobias Andersson i IFK Värnamo). Av dessa släppte den nya Södra-keepern in minst mål och höll flest nollor.

Ni kan ju själva läsa er till att det på pappret ser bra ut. Dessutom är 33 år ingen ålder för en målvakt. Det finns snarare de som hävdar att han är i den perfekta burväktaråldern. Treårskontraktet med ”di gröne” är en klar indikation på vad J-Södra tycker.

Evgeny Kobozev har redan lämnat, Fran Mancilla sitter på utgående kontrakt och Anton Cajtoft borde, trots sin skada, vara intressant för klubbar i bättre ligor. Helt plötsligt hade J-Södra kunnat stå utan en given förstamålvakt och på en, ofta, tuff marknad tvingas leta med ljus och lykta för en ersättare. Nu slipper klubben oroa sig. Med Pettersson och Cajtoft känns det faktiskt inte helt kontroversiellt att säga att klubben har ett av Superettans bästa målvaktspar. Och med ett par ytterligare spetsvärvningar för att täcka upp för de spelarförluster klubben redan åkt på och de förluster som kan komma att inträffa är det inte otänkbart att J-Södra är med i den absolut toppstriden nästa höst.

Visst, av de målvakter som spelade samtliga 30 matcher har Pettersson tredje bäst räddningsprocent. Men det rör sig om en skillnad på en eller två procent jämfört med Johansson och Andersson. Det är en spelare som håller bra Superettan-klass.

Värvningen av Pettersson innebär rimligtvis också att en av de två andra målvakterna i klubben försvinner. Det känns orimligt att i Superettan ha en trupp med tre seniormålvakter så som Gröntröjorna haft under åren i Allsvenskan (även om det förstås hjälpt under Cajtofts skada 2016 och ingenting ännu är klart).

Jag säger inte att Pettersson kommer vara den givna ettan om Cajtoft stannar ytterligare en säsong. Kanske snarare tvärtom. Samtidigt var han med och räddade ett halvskrällande Dalkurd till ett allsvenskt avancemang. Det betyder något. Och kanske kan han även ge en hel del rutin, trygghet och stabilitet åt sin nya trupp.

Jönköpings Södra spelar i Superettan 2018. Och att värva en målvakt som håller hög klass i Sveriges näst högsta division är ett gott tecken från en klubb som vill ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum redan nästa år.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load