Edin Hamidovic kramar om Issa Iskander. Foto: Mattias Landström/Peax Svensson

Jönsson: Issa Iskander gav honom chansen – som han tog den

J-Södra förlorade Superettanpremiären mot Gais med 1–2. För en klubb som vill tillbaka till Allsvenskan finns det rejält mycket mer att visa. Samtidigt blev premiären en vacker saga, skriver News Adam Jönsson i krönikan.

KRÖNIKA. Han fick stå stilla en stund. Edin Hamidovic var ensam med Frank Pettersson i J-Södra-målet i straffområdet på Gamla Ullevi.

Klockan tickade förbi matchminut 78. Domaren blåste i pipan. Gais nummer 9 tog ett par snabb steg fram och sköt 2–1 till hemmalaget.

Straffen var säker. Pettersson var utan chans. Och den blev matchavgörande.

Den tidigare Husqvarna FF-stjärnan sköt tre poäng till sin nya klubb mot en av sina tidigare klubbar.

Det blev revansch för Hamidovic – som redan under försäsongen visat sin kapacitet – som efter en svängning karriär verkar ha hittat rätt i Göteborg.

Han sköt segern till Gais. Men på ett sätt också segern till sig själv. Och inte minst till gamla klubben Husqvarna där han började om och fick fart på karriären med hjälp av sportchefen Issa Iskander. Han som trodde på den offensiva spjutspetsen när ett liv som proffs såg ut att ha glidit 24-åringen ur händerna.

Hamidovic jublade vilt efter målet. Han sprang, skrek och virvlade omkring på Gamla Ullevis gräsmatta. Han firade med laget, med sin nya tränare Bosko Orovic och säkerligen också med Issa Iskander i tankarna.

Straffen var hårt dömd. Tommy Thelin behövde inte sparka Junes Barny speciellt hårt på knät för att Gais-forwarden skulle ramla och domaren blåsa.

Målet med elva minuter kvar var förstås ett grymt slut för J-Södra. Men den vackra Hamidovic-sagan trumfade gästernas bedrövelse. Det kunde inte ha börjat bättre för den tidigare HFF-stjärnan.

J-Södra har redan rättat sig i ledet

J-Södra fick förstås en på förhand ganska tuff premiärmotståndare. Gais har inför årets superetta frekvent nämnts som en av favoriterna och till och med tippats högre än laget från Jönköping.

Det märktes den här eftermiddagen i Göteborg.

Gästerna sjönk stundtals ned lågt i försvarsspelet och gjorde det svårt för Gais att hitta igenom. Hemmalaget var spelförande under stora delar av matchen. Men när de svartgrönrandiga göteborgarna väl kom igenom stod Frank Pettersson allt som oftast i vägen.

J-Södras målvaktsvärvning kunde varken ta Hamidovic straff eller frisparken som Jonas Lindberg smekte in i krysset på tilläggstid av den första halvleken.

Det för dagen vitklädda J-Södra stack upp under ett par tillfällen. Alexander Jallow sprang på sin kant, Daryl Smylie och Tommy Thelin hade några avslut. Nyförvärvet Jakob Orlov stötte in 1–0 efter dryga halvtimmen på ett klassiskt målskyttsmanér. Han blev fint framspelad av Sebastian Crona och Tommy Thelin.

Men gästerna lät Gais föra matchen under stora delar av premiärbataljen. De rättade sig i ledet och lät favoriterna driva framåt.

Målet har varit tydligt: J-Södra vill tillbaka till Allsvenskan snabbt. Gärna direkt. Samtidigt har klubben försökt att dra ned förväntningarna något. Den här eftermiddagen fanns det en skillnad mellan den tilltänkta toppen (Gais) och de lag som tippas hamna precis utanför topp-3 (J-Södra).

J-Södra har mer att bevisa. Rejält mycket mer.

Förre HFF-stjärnan sänkte J-Södra i premiären

-----

No more pages to load