Jörgen Wålemark, J-Södra-fans, Jimmy Thelin. Foto: Mattias Landström

Jönsson: J-Södra på kollisionskurs med sin egen identitet

J-Södra står på noll poäng efter tre superettanomgångar. Signalen om att nå allsvenskan direkt har skenat iväg ut i fotbollsrymden. I stället är klubben på kollisionskurs med sin egen identitet, skriver News Adam Jönsson i krönikan.

KRÖNIKA. Det hade inte ens gått en vecka efter att Jönköpings Södra trillade ur allsvenskan. Ett mejl trillade in i min inkorg. Klubben kallade till presskonferens för att presentera sitt första nyförvärv (Axel Lindahl) och berätta om läget i klubben.

Tillsammans med fotograf Mattias Landström satte jag mig i bilen och rullade upp till J-Södras bas på Odensberg.

Vid podiet satt ordförande Mats Tidstrand och lagkaptenen Tommy Thelin. Målsättningen var redan spikad. Laget skulle ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum – direkt.

– Det som är det jag vill tydligt förkunna är att den ambitionen och målsättningen som är uppsatt för klubben är att ta sig tillbaka till allsvenskan. Vi anser att vi är en klubb som ska hålla till i allsvenskan, sade Tidstrand.

En dryg vecka senare satt Tidstrand vid samma bord. Den här gången hade han den nya tränaren Jörgen Wålemark vid sin sida. Piloten som skulle styra J-Södra-planet tillbaka till allsvenskan.

– Jag vill ha ett lag som spelar bollen utefter marken. Jag hoppas vi har den kvaliteten och det finns spelare som Thelin och Smylie, som har speciella spetskvaliteter. Ibland kan det bli lite längre bollar bakom motståndarnas backlinje. Grunden är att ha bollen mer än motståndarna, sade Wålemark.

Så var står J-Södra när superettan summerat sina tre första omgångar?

• Laget har förlorat tre raka matcher

• Laget har spelat in noll poäng

• Laget ligger näst sist i tabellen

På fansforum och sociala medier skriker somliga supportrar på att det är dags att sparka Wålemark. Gärna redan innan söndagens hemmamatch (ja, den spelas troligtvis på Stadsparksvallen) mot Öster. Om en match i omgång fyra någon gång kan betecknas som en ödesmatch är den här drabbningen ett praktexempel.   

Det är lätt att förstå fansens frustration. Det stora problemet är inte att J-Södra åkt på tre raka förluster – även om två utav dem har kommit mot förmodade bottenlag i Varberg (1–2) och Landskrona (0–2). Problemet handlar om att det ex-allsvenska laget presterat undermålig fotboll.

Det har varit uddlöst, slarvigt och kanske mer utav de här långa bollarna mot backlinjen än att hålla kulan på marken.

På kollisionskurs med sin egen identitet

Min kollega Christer Strandberg skrev i samband med att Wålemark presenterades att den nya tränaren skulle kunna komma att bli en kulturkrock för de spelare som stannade kvar i J-Södra efter ett par år med Jimmy Thelin vid rodret.

”Nu gäller det för honom att förvalta det arv som Jimmy Thelin lämnar efter sig. Jimmy Thelin kom 2014 in i J-Södra, när Mats Gren blev sportchef i IFK Göteborg, med helt fräscha idéer. Då hade Thelin ett lag med spelare som hade varit med i botten i Superettan. Det han gjorde var att införa en helt ny spelidé i J-Södra med kortpassningsspel över hela banan, slutade helt att tjonga och spela tråkig fotboll. Dessutom chockades motståndarna av J-Södras ständiga rörelse i spelet och förflyttningar av positioner både defensivt och offensivt istället för ett zonspel. Det är det här som inte får förändras för mycket från Jörgen Wålemarks sida för då tror jag att det kommer att bli stora bekymmer för det grönvita laget och en ”kollisionskrock” för spelarna”, skrev Strandberg.

Fr v. Jörgen Wålemark och Mats Tidstrand Foto: Mattias Landström

Efter tre omgångar är det enkelt att ge honom rätt. J-Södras plan med destination allsvenskan är på kollisionskurs med sig självt och sin egen identitet.

Det J-Södra som skulle bygga vidare på arvet efter Thelin har blivit något annat. Wålemark verkar – till viss del i takt med att laget drabbats av skador på viktiga spelare – gått tillbaka till sin tidigare framgångsmelodi som både spelare och tränare där långbollarna är det största vapnet. Det var inte så J-Södra tog sig tillbaka till allsvenskan 2015. Det var inte så J-Södra charmade Fotbollssverige 2016. Och en tongivande del av den här truppen finns trots allt kvar (Smylie, Thelin, Siwe, Svensson för att nämna några).

Det spelar förstås stor roll att en spelfördelare som Robert Gojani (Elfsborg) inte finns kvar. Och vi ska inte glömma hur säker och bra André Calisir (IFK Göteborg) var i uppspelsfasen. Den sistnämnde är snarare en spelskicklig libro än ”bara” en mittback.

Men inte heller det här kan sägas vara det allra största problemet som J-Södra tampas med just nu.

För rimligtvis visste styrelsen vem det var som rekryterades och belönades med ett kontrakt på 2+1 år. Tidstrand och övriga inblandade måste ha haft koll på Wålemarks karriär och hans idé som tränare.

Fostrad i en sparka-spring-serie

Den förre Varbergscoachen är fostrad i en sparka-spring-serie med ett sparka-spring-material. Det har uppenbarligen inte gått att förändras sådär dundermycket över en försäsong trots ett steg uppåt i fotbollshierarkin. J-Södra har en rad kreativa spelare som inte fått ut någonting av värde den här säsongen. Att en ny tränare förändrar ett lag är inget konstigt. Det är många gånger nödvändigt. Men på samma gång är inte all förändring bra.

Signalen från J-Södra var att laget skulle tampas i toppen och gå upp direkt. Satsningen var glasklar. Supertydlig. Omöjlig att missa.

Men signalen har försvunnit någonstans långt ut i fotbollsrymden där inte ens den starkaste satellit verkar kunna snappa upp den. Den har, hittills, inte varit förenlig med hur klubben agerat. Laget har inte tagit till vara på Thelin-arvet. Laget har inte spelat efter marken. Laget har helt enkelt inte motsvarat förväntningarna.

Det hade så klart varit en helt annan situation om klubben kommunicerat tålamod och tid för Wålemark att bygga om och sätta sin prägel på det “nya” J-Södra – om det nu var det som eftersträvades.

Wålemark sade själv inför säsongen att han var medveten om kraven men att utmaningen inte var den enklaste (och det hör förstås till saken att den skicklige Thelin inte kunde rädda kvar J-Södra i allsvenskan).

Trots all kritik – av vilken mycket är relevant – och katastrofinledningen (jaja, det går att vända) framstår 46-åringen som en intelligent person. Men han har fått en kravbild som är svåruppnåelig.

-----

No more pages to load