Foto: Montage/Mattias Landström

Jönsson: Orimligt svagt – måste ställas högre krav

Jönköpings Södra förlorade premiären i Svenska cupen med 1–2 hemma mot IK Frej på söndagen. Matchen gjorde ingen superreklam för Svenska cupen. Men det var inte spelarnas fel, skriver News krönikör.

KRÖNIKA. Tävlingssäsongen är i gång för Jönköpings Södra. Tyvärr blev matchen mot IK Frej i Svenska cupen allt annat än en cupfest.

Den stora anledningen är underläget i Elmiahallen. Konstgräsplanen bjuder inte direkt in till något skönspel. Det verkar knappt gå att slå en passning längs marken utan att bollen hoppar och studsar. Spelarna missbedömer studsar, kommer fel in i situationer som därmed kan sluta illa och har svårt med mottagningarna. Kvaliteten på fotbollen blir därför därefter.

Jag förstår valet att spela inomhus. Februarivädret kan vara riktigt uselt på sina håll. Det är förstås betydligt behagligare både för spelare och publik att titta på fotboll inomhus. Men den dåliga planen förstör det mesta. En dag som denna hade jag hellre stått och småfrusit på Rosenlunds IP om det hade inneburit en bättre fotbollsmatch.

Det ska sägas att det inte är den första gången det spelas Svenska cupen i Elmiahallen – och det är långt ifrån den första gången det klagas på underlaget. Men det har heller inte blivit någon förändring.

En inomhushall ger förstås bättre förutsättningar under vinterträningen och Elmiahallen funkar väl rätt så bra under träningsmatcher. Men söndagens drabbning var trots allt en match i Svenska cupen, det som ska vara Sveriges näst finaste turnering att vinna. Slutsegraren får chansen till Europaspel. Då borde det gå att kräva en viss kvalitet på underlaget.

Elmiahallens konstgräs är faktiskt orimligt svagt för en, för vissa lag, viktig turnering.

Jag gillar upplägget med ett sommarkval och gruppspel på försäsongen. Det är bra att tävlingssäsongen kickar i gång tidigt. Men om cupen ska växa måste kraven vara högre. Jag vågar påstå att de flesta fotbollsintresserade äger en mössa och ett par vantar.

Några andra tankar från matchen:

o J-Södra har gjort ett riktigt fynd i Axel Lindahl från Oskarshamn. Han kommer ställa till rejäla problem för många Superettan-försvar.

o J-Södra visade stundtals att laget kan trilla riktigt bra boll. Laget var spelförande under långa stunder.

o Problemet för Gröntröjorna låg till största delen i det offensiva spelet. Precis som under stora delar av förra säsongen fanns inte den sista lilla spetsen där. Fredrik Olsson sprang förgäves. Jakob Orlov är inte i matchform men visade en del fina tendenser. Tommy Thelin satt på läktaren på grund av sjukdom. Arni Vilhjlamsson är fortfarande skadad.

Målvaktsprofilen tillbaka i Jönköping – efter infekterade uppbrottet

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load