Jimmy Thelin, tränare J-Södra, J-Södra - Östersund Foto: Mattias Landström

Jönsson: Thelin avslutade som förlorare – men lämnar som vinnare

Jimmy Thelin har lämnat Jönköpings Södra. Tränaren fick avsluta sin tid som en förlorare. Men när han nu går vidare i sin karriär gör han det ändå som vinnare.

KRÖNIKA. Det kändes som det var slutet. En stund efter att Jönköpings Södra förlorat det allsvenska kvalet mot Trelleborg klev Jimmy Thelin in i pressrummet på Stadsparksvallen.

På sig hade han en vit överdragströja av samma typ som J-Södra-spelarna har när de går ut till match. Någonstans kändes det talande. Det här var sista gången Thelin skulle närvara på en presskonferens efter en match som J-Södra-tränare. Då var det på sin plats att genom det här enkla sättet visa spelarna att han stod dem nära även om det var slutet.

Spelarna kan gå med sina huvuden högt hållna och blicka framåt. De ger allt och man kan inte göra mer. Jag är väldigt stolt över våra spelare, sade Thelin.

Även det kändes som något av ett publikt men obekräftat avsked.

Och nu står det alltså klart. Jimmy Thelin lämnar J-Södra. Nästa säsong tränar han Elfsborg. Det bekräftades på en presskonferens på onsdagskvällen.

Var lämnar det Jönköpings Södra? Ett lag som redan tappat sin kanske bästa spelare (André Calisir) tappar nu även den, åtminstone när han tog över klubbens representationslag, okände taktikern av rang som chockade en fotbollsnation säsongen 2016 med sitt oortodoxa markeringsspel och Bayern München-liknande anfallsspel.

Det går inte att underskatta Thelins inflytande över J-Södra de senaste säsongerna.

• Det var Thelin och hans tränarstab som gjorde ett allsvenskt lag av spelare som kort tidigare kämpat för att undvika att trilla ur elitfotbollen.

• Det var Thelin och hans tränarstab som tinade upp en genomfrusen Pawel Cibicki och gjorde honom till en av Sveriges hetaste forwards.

• Det var Thelin och hans tränarstab som var en halva i det nykomlingspar (tillsammans med Östersund) som tog Allsvenskan med storm.

Men inte ens Thelin, trots sitt stora fotbollskunnande, kunde hindra gröntröjorna från att trilla ur Sveriges högsta division.

Det är kanske inte så konstigt i sig. J-Södra har just nu inte de ekonomiska musklerna att tävla mot de allra bästa oavsett hur utopiska femårsplaner klubben än må presentera. En tränare kan förstås bara använda det material han eller hon har att tillgå. Och trots Thelins maximala utnyttjade av lagets kvaliteter nådde de inte hela vägen.

Thelins fotbollskunnande övergår J-Södras möjligheter. I en klubb som Elfsborg lär han få större utrymme att utveckla sin spelidé ytterligare, ha möjlighet att genomföra toppvärvningar och chansen att mäta sig på allvar mot svensk fotbolls allra bästa. Det är ett ypperligt steg i tränarens fortsatta karriär.

Nu är det i stället Jörgen Wålemark som ska ansvara för återtåget till Allsvenskan. Hur det går kan bara tiden utvisa. Men det råder ingen tvekan om att den nya tränaren har fått en bra grund att stå på. Ett grundfundament där någon ristat in en tro på att den egna spelidéen kommer ge resultat innan betongen hann torka.

När Jimmy Thelin för sista gången lämnade Stadsparksvallens gräsmatta gjorde han det som en förlorare. Men när han nu lämnar klubben gör han det trots allt som en vinnare. En vinnare som har en ljus tränarframtid för sig.

LISTA: Så är läget i J-Södra just nu ??De lämnar ??Han har skrivit på

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load