Foto: Mattias Landström

Mångmiljonsmäll hotar J-Södra i ödeskvalet

En mångmiljonsmäll väntar Jönköpings Södra om klubben skulle trilla ur Allsvenskan efter ett förlorat kval mot Trelleborgs FF.

Jönköpings Södra står inför två ödesmatcher. Klubben sparkar på onsdagskvällen i gång det allsvenska kvalet mot Superettan-trean Trelleborgs FF på Vångavallen i Trelleborg.

Och det är inte bara J-Södras allsvenska kontrakt som står på spel i dubbelmötet. Det rör sig också om flera miljoner i intäkter.

Vid en degradering till Superettan skulle J-Södra förlora omkring sju miljoner i tv-intäkter och intäkter från Svenska spel. Det visar siffror som tidigare rapporterats av Fotbollskanalen. Enligt siffrorna fick Svensk elitfotboll, Sef, totalt 240 miljoner kronor i intäkter under 2016. Av dessa gick 75 procent till de allsvenska klubbarna där ersättningen till varje klubb baserades på sportslig placering. Resterande del, 25 procent, skickas till Superettanlagen.

Därefter kan laget som degraderas även förlora miljontals kronor i sponsorintäkter. Inför kvalet mellan Helsingborg och Halmstad 2016 uppskattade Jan Karlsson, försäljnings- och marknads-direktör i Sef, i en intervju med Dagens Nyheter att den siffran var lika stor som intäkterna från tv-avtal och Svenska spel.

– Lokalt har du ju större möjligheter att bli attraktiv och dra till dig lokala partners om du spelar i allsvenskan. Och du stärker möjligheterna att dra till dig en större publik, sade Karlsson till DN.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load