Strandberg: Det här är Jönköpings värsta politiska dokusåpa

Vad tyst det har varit. Har ni tänkt på det? Nu tycker jag att det är dags att fotbollsvänner och skattebetalare i Jönköping får ett besked om vad som ska gälla.

Jönköpings värsta politiska dokusåpa, arenafrågan, är långt ifrån klar och det förvånar mig inte om det kommer att bli en valfråga.

Beslut är taget: arenan ska byggas på Jordbron, men det kan förändras. Om allt går som det ska, vilket det inte har gjort sedan diskussionerna kring en ny arena började 2011, ska då Jordbron vara utredd till kommunfullmäktiges möte den 22 mars och då tas beslut om Jordbron fortfarande är ett alternativ eller om beslutet ska rivas upp.

Hänger ni med? Jag har pratat länge med både Ann-Marie Nilsson (C) och Ilan de Basso (S) på sistone och fortfarande är känslan att det här är långt ifrån avgjort. KD:s motion om att Jordbroprojektet ska kosta 548 miljoner har fått många människor och skattebetalare att rynka på näsan.

Det enda alternativet till Jordbron är en standardhöjning, som uppfyller Fotbollförbundets krav, på Stadsparksvallen.

Under lång tid har det nu förts diskussioner om den här frågan över blockgränserna för att komma fram till vad som är bäst på lång sikt för fotbollen. Det sista tycker jag är viktigt. En ny arena byggs inte bara för J-Södra, utan för fotbollen i stort.

Samtidigt tycker jag och Ann-Marie Nilsson, som också påtalat det för Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, att det är idiotiskt att ett förbund ska ställa krav på en kommun när det gäller arenornas standard.

Om alla utredningar är klara ska Jordbroprojektet upp på bordet den 22 mars, men det har vi inte sett ännu.  Det viktiga nu är att göra rätt innan eventuellt ett nytt rivningsbeslut om Jordbron ska tas eller om Stadsparken ska bli alternativet. Liberalerna i Jönköping förordar en ny arena ute vid Råslätt.

Den här frågan har dragits i långbänk alldeles för länge. Samtidigt har jag en stor förståelse för att det finns saker, som jag också tycker är viktigare att ta hänsyn till som välfärd, skola, äldreomsorg och boende.

Dessutom har vi Rosenlundsbadet som måste renoveras inom en snar framtid och det kommer kosta mycket pengar. Ett bad är till för alla, dels för simundervisning och dels för att motionera. Sedan har vi också en av landets bästa idrottsklubbar, JSS, hemmahörande där.

Det viktiga nu för politikerna är att tänka på helheten, göra de mest kostnadseffektiva sakerna och tänka före och inte efter den här gången och förhoppningsvis kommer inte ”en osynlig man” i form av en extern finansiär, som enligt Ann-Marie Nilsson aldrig har funnits, finnas med i bilden.

Min erfarenhet är att alla såpor brukar få ett slut. Det kommer även den här få, även om jag förstår att många tvivlar.

Toppolitiker: ”Det fanns ingen extern finansiär”

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Fakta om arenafrågan

2011: J-Södra och Jönköpings kommun börjar en utredning kring arenafrågan.

2012: Kommunens utredare,  Claes Risberg, kommer fram till att den bör ligga i Stadsparken, men att ”Vallen” bör lappas och lagas.

2013: Politikerna Mats Green och Birgit Sievers anser att Stadsparksvallen ska överlåtas till J-Södra.

2014: Ur juridisk synpunkt kunde kommunen bland annat inte överlåta Stadsparksvallen till J-Södra. Nu skulle den rustas till allsvensk standard.

2015: I början av året startas en utredning om man ska rusta upp Vallen eller bygga en ny arena.

2016: Jordbron var bästa platsen enligt politikerna, men markförhållanden ska utredas. I augusti samma år visar det sig att kostnaderna för Jordbron drar iväg.

2017: I januari tar kommunfullmäktige beslut med rösterna 44–37 att bygga en ny arena på Jordbron.

2018: I mars kan beslutet rivas upp om Jordbron då den beräknas kosta cirka 550 miljoner.

-----

No more pages to load