Strandberg: Ett oskrivet blad som får bära ett tungt ok på sina axlar

Jag är säker på att de flesta fans varken hoppade jämfota av glädje eller gjorde vågen.

Min första känsla, när det blev känt, var också att J-Södras val av tränare var halvblekt, lite färglöst. Namnet var inte ungt, nytt och fräscht som Jimmy Thelin när han tog över eller en jätteprofil som exempelvis Olle Nordin när han kom till klubben. Det var 45-årige, ”Mr Ljungskile”, Jörgen Wålemark.

Många äldre fans i J-Södra har svurit över honom och hans lag. Familjen Wålemark, däribland yngste sonen, Jörgen, i Ljungskiles gröna tröja har knäckt J-Södra i många matcher som spelare.

Nu måste alla J-Södras fans ta Jörgen Wålemark till sitt hjärta för det är han som ska föra J-Södra mot nya höjder och en allsvensk plats. Föreningen har valt en stentuff målsättning att komma tillbaka direkt till Allsvenskan.  De kommer att försöka nå toppen och flyga högt med ”pilot” Wålemark vid spakarna och för hans och föreningens del får vi hoppas att det inte blir någon kraschlandning. I min värld anser jag att det alltid är bättre att flyga lågt, som J-Södra gjorde 2015 när den allsvenska platsen säkrades, och nå höga höjder.

För en stund sedan presenterades Wålemark som ny tränare på Odensberg. En illa dold hemlighet som Fotbollskanalen avslöjade redan på torsdagen.

Det är från Ljungskile som familjen Wålemark med pappa Bror, samt sönerna, Bosse, Jens och Jörgen gjort sig kända. Två gånger har den lilla orten från Bohuslän varit i Allsvenskan.

Men det är från möten i näst högsta divisionen mot J-Södra som Jörgen Wålemark knäckt ”di gröne”. Ljungskiles fotboll präglades ofta av mycket långa och höga bollar mot en viss Jörgen Wålemark på topp.

Den nye Södratränaren har de senaste fyra åren varit tränare för Varberg, som också har gröna tröjor, i Superettan. På hans CV därifrån finns två femteplatser, en åttondeplats och en elfteplats och efter de resurser han har haft där är de placeringarna godkända. Men det som oroar mig är att Varberg ofta fått kritik för att spela en tråkig fotboll, lik den som Wålemarks, Ljungskile, ofta spelade.

Jörgen Wålemark som person är glad, positiv och socialt kompetent,  men som tränare och hur hans fotbollsfilosofi kan gagna J-Södra är ett mer oskrivet blad.

Nu gäller det för honom att förvalta det arv som Jimmy Thelin lämnar efter sig. Jimmy Thelin kom 2014 in i J-Södra, när Mats Gren blev sportchef i IFK Göteborg, med helt fräscha idéer. Då hade Thelin ett lag med spelare som hade varit med i botten i Superettan. Det han gjorde var att införa en helt ny spelidé i J-Södra med kortpassningsspel över hela banan, slutade helt att tjonga och spela tråkig fotboll. Dessutom chockades motståndarna av J-Södras ständiga rörelse i spelet och förflyttningar av positioner både defensivt och offensivt istället för att zonspel. Det är det här som inte får förändras för mycket från Jörgen Wålemarks sida för då tror jag att det kommer att bli stora bekymmer för det grönvita laget och en ”kollisionskrock” för spelarna.

Det lag han kommer till lär också med största säkerhet se rätt annorlunda ut jämfört med det som lirat i Allsvenskan för J-Södra. André Calisir, bäste backen, är redan borta. Det skulle förvåna mig mycket om Robert Gojani och Dzenis Kozica är kvar trots att de har kontrakt. Detsamma gäller, just nu skadade målvakten, Anton Cajtoft. En försäljning av dessa herrar skulle innebära många sköna miljoner för J-Södra som laget så väl behöver för att kompensera de ca 14-15 som de tappar i och med degraderingen. För om de nämnda lirarna inte tar chansen nu att fortsätta sin utveckling i klubbar högre upp i seriesystemet, eller går till någon klubb i utlandet, kan det vara för sent sedan.

Därför tror jag att Jörgen Wålemarks uppdrag, även om förstärkningar givetvis också kommer, kan bli ganska tufft. Han kommer att ” få bära ett tungt ok på sina axlar” då J-Södras styrelse uttalat att det bara är avancemang till Allsvenskan som gäller nästa år.

De klubbar som klarat av det, förutom Halmstad som nu åkt ner igen, på senare år är lätträknade. Det är alltid svårare att ta klivet upp i en serie än att åka ur. Som med en papegojas envishet upprepar jag att det tog 47 år från 1969 till 2016 förra gången för J-Södra. Jag gillar framförhållning och målsättningar, men den femårsplan som J-Södra också presenterat efter degraderingen till Superettan sätter extra press på Wålemark. Det ska, enligt planen, som förskjutits ett år, bli minst en fjärdeplacering i Allsvenskan 2023 och Europacupspel 2024.

Jörgen Wålemark kommer att prövas. För hans del kommer resultaten betyda allt, men för den delen hoppas jag slippa se för många ”långa bollar på Bengt” när J-Södra spelar

Läs också: Bekräftat: Han tar över J-Södra

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load