Patrik Carlström leder en av Sveriges bästa taekwondo-klubbar. Foto: Adam Jönsson

Jönköpings okända framgångssaga – här gömmer sig Sveriges bästa klubb

På andra våningen i en röd plåtbyggnad på Ljungarum gömmer sig en av Sveriges bästa klubbar inom sin sport.

Detta är Jönköping Taekwon-Do ITF:s hem.

Och det här är historien om föreningen som på åtta år gått från en idé om att kunna träna till att bli en maktfaktor inom svensk taekwondo.

Det råder helglugn över industrierna på Ljungarum i Jönköping. Men i en röd plåtbyggnad är det allt annat än stilla.

För förbi det småtrasiga betonggolvet och upp för trappan råder det full aktivitet.

Här är Jönköping Taekwon-Do ITF i full gång med att arrangera en av föreningens så kallade klubbtävlingar.

I centrum av allting står huvudinstruktören Patrik Carlström i en grå kostym med tillhörande vinröd slips där Taekwon-Do Sveriges logga skiner i guld och rött.

Han skiner upp i ett brett leende när han tar emot på en av de mjuka mattorna som lagts på golvet i en av de två tränings- och tävlingslokalerna.

Och kanske är det inte så konstigt. För ett par veckor sedan tog föreningen hem titeln som Sveriges bästa klubb 2017 och vann den sammanlagda tävlingen för juniorer på SM.

– Jag drog i gång den här klubben 2009 bara för att ha någonstans att träna. Åtta år senare är vi Sveriges bästa klubb, säger Carlström.

– Jag tycker det är underbart.

Under SM-tävlingarna var bland annat Darina Tollbo, 17, Filippa Lundin, 17, och Sixten Bjerkevik, 14, med i det framgångsrika Jönköpingslaget. Trion säger att gemenskapen är en framgångsnyckel.

– Vi åker dit som en klubb och alla är vänner med varandra. Det gör väldigt mycket. För när man är nervös så finns det alltid någon som säger att ”ta det lugnt, det kommer gå bra” och man har alltid någon att värma upp med, säger Tollbo.

Lundin fyller i:

– Vi är alla väldigt bra kompisar. Vi tränar tillsammans hela tiden.

Darina Tollbo, Filippa Lundin och Sixten Bjerkevik är tre av Jönköping Taekwon-Do ITF:s stora framtidshopp. Foto: Adam Jönsson
Darina Tollbo, Filippa Lundin och Sixten Bjerkevik är tre av Jönköping Taekwon-Do ITF:s stora framtidshopp. Foto: Adam Jönsson

Carlström – som började med taekwondo vid 9 års ålder med drömmen om att bli den nya Bruce Lee – lyfter även han fram att det är gemenskapen som har gjort att klubben lyckats växa sig till en viss maktfaktor inom svensk taekwondo.

– Jag jobbar på heltid som personlig tränare och instruktör. Det gör att jag kan vara med på alla träningar och jag känner alla elever. Det skapar en gemenskap. Jag utbildar alla till att förstå att det här är en lagsport bestående av individuella insatser, säger Carlström.

– Jag tror att den här gemenskapen har gjort att eleverna håller sig kvar en längre tid. De stannar och fortsätter träna även när det är som jobbigast i skolan. Det tror jag är en nyckel till framgång.

”Det är en del av livet”

Vi har slagit oss ned i en stor soffa i ett av klubbens uppehållsrum som den här dagen fungerar som en kiosk.

Men rummet spelar också en central roll för Carlströms idé om att göra taekwondo-intresset till något större för många av de runt 180 elever som den senaste terminen tränade hos Jönköping Taekwon-Do ITF (klubben hade totalt 403 betalande medlemmar det senaste året, enligt Carlström).

I rummet finns även en tv, en tv-spelskonsol och normalt sett flera bord (de har flyttas på grund av helgens tävling). Anledningen till att rummet finns är för att eleverna ska kunna komma till klubben för att plugga eller bara slappna av innan eller efter en träning.

Jag vill göra det så att det är en del av livet. Att leva med det vi gör i stället för att bara ha det som en bisyssla. Det här är någonting de ska vilja göra, säger Carlström.

Men trots de stora framgångarna och tänket om att göra klubben till en stor del av livet har taekwondon svårt att locka utövare i jämförelse med andra sporter.

Carlströms 180 elever är betydligt färre än de som totalt sett är engagerade i till exempel någon av Jönköpings många fotbollsklubbar eller hockeyföreningar.

Och det finns kanske en anledning, säger Carlström.

Jag kan tro att folk tror att vi står någonstans på Tabergstoppen och gör tekniker bara. Att vi står någonstans och blåser ut luft och gör tusentals slag. Det gör vi ju men inte så mycket. Vi är närmare cross-fit än något annat. Vi är en väldigt modern sport som passar alla, säger Carlström.

Carlström (höger) tillsammans med sin tidigare tränare Peter Logozar som besökte Jönköping som klubbledare för Ljungby. Foto: Adam Jönsson
Carlström (höger) tillsammans med sin tidigare tränare Peter Logozar som besökte Jönköping som klubbledare för Ljungby. Foto: Adam Jönsson

Jönköpingsklubben åker på många tävlingar. Men just tävlingsbiten handlar mer om att eleverna ska få ett kortsiktigt mål att jobba i stället för att enbart sikta på ett stort mål som svart bälte efter ett visst antal år som utövare, säger den åttafaldiga SM-vinnaren Carlström.

Men att tävlingarna är en väsentlig del av taekwondo går det inte att bortse ifrån. Redan vid åtta års ålder börjar utövarna att tävla. Något som i tider där serie- och cupsegrare inom vissa idrotter plockats bort i unga år kan sticka i kritikers ögon.

– Jag förespråkar till hundra procent att det ska finnas tävlingar. Men jag tycker inte det ska finnas serier där barn personligen kan gå in och titta på hur det går för deras lag. Det tycker jag är fel, framför allt i tidig ålder, säger Carlström.

– Jag tycker att det är mycket bättre att lära dem att vinna och förlora i tidig ålder. Om de inte lär sig det nu, när ska de lära sig? Sporten är det bästa där. Det finns så mycket tävlingar i livet som är på det personliga planet och hur ska de praktisera det om de inte lär sig i tidig ålder? Då är det bättre att man utbildar ledarna att lära sig hantera förluster.

Vill slå internationellt

Och tävlingarna ingår som en del av framtidsmålen för klubben. Jönköping Taekwon-Do ITF satsar på att vinna SM igen.  Nästa år är dessutom ett av de stora målen World Cup i Australien som går av stapeln i slutet på september.

Trion Tollbo, Lundin och Bjerkevik har även de högtflygande planer för sina karriärer inom sporten.

Jag tror de flesta här satsar på landslaget och att tävla i EM och VM, säger Tollbo.

Lundin:

– Nyss var målet svart bälte som vi har tagit nu. Nu har det växlat mycket till landsuttagningen 2018. Och World Cup i Australien. Det är väl det stora målet.

Bjerkevik som bara är 14 år har en liten annan syn på sin framtid.

– Det är som en livsstil för mig. Jag älskar det. Det är bara att gå framåt. Man vet inte vad som kommer hända. Man lär sig jättemycket på det här. Vi leder grupper och det är en pedagogisk träning, säger Bjekevik.

Just World Cup i Australien hade gett klubben chansen att slå internationellt. Något som Carlström säger är ett av hans stora mål.

– Det är rätt många i Europa som vet vad Jönköpings Taekwon-Do är. Vi tar medaljer och vi har spöat världsnationer och det är bara på juniorsidan. Bara vänta tills de här tjejerna och killarna blir lite äldre. Då kommer det smälla ännu högre, säger Carlström.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load