JIK:s senaste debutant Joel Nyström och tränare Niklas Pålsson. Foto: Adam Jönsson/Mattias Landström

Jönköpingsklubben som spottar ur sig debutanter – i världens bästa liga

Jönköpings IK:s herrlag har tagit klivet upp i Svenska Superligan. Och på sina 17 matcher den här säsongen har hela 16 spelare fått göra SSL-debut. Den senaste var 17-årige Joel Nyström när JIK föll med 2–7 hemma mot Pixbo Wallenstam på torsdagen.

Sexton debutanter. Smaka på den siffran en kort stund. Det är antalet debutanter i Jönköping IK:s herrlag under lagets nykomlingssäsong i Svenska superligan i innebandy.

När det rödklädda Jönköpingslaget tog emot Pixbo Wallenstam hemma på torsdagskvällen blev 17-årige Joel Nyström den senaste i raden av JIK-spelare som får chansen i det som ofta benämns som världens bästa liga.

– Det var roligt. Det kom lite plötsligt. Jag fick reda på att jag skulle vara med i onsdagskväll, säger Nyström till News.

Hur sov du på natten där? 

– Man blev lite spänd och så. Men jag tänkte att det bara finns möjligheter för mig som är så ung. Vi har ett extremt ungt lag och det gäller att vi kämpar på och håller oss kvar så har vi riktigt stora chanser framöver.

Ja, det råder ingen tvekan om att JIK har en trupp som, till största delen, är byggd på spelare med många år kvar på innebandykarriären.

I matchen mot Pixbo hade laget en spelare född år 2000 (Joel Nyström), två födda 1999, tre födda 1998, två födda 1997, två födda 1995, en född 1994, en född 1993, en född 1992, en född 1991, två födda 1990 och en spelare född 1987.

JIK ligger efter torsdagens match på tionde plats i tabellen med 19 inspelade poäng på 17 matcher. Laget har sex poäng upp till en slutspelsplats och kan alltså hota eliten med sitt unga lag redan under sin nykomlingssäsong.

– Jag tycker vi har ett bra grundspel både med boll och i försvarsspelet. Sedan måste vi utveckla det för att bli ännu bättre. Men de minuter under matcherna där vi håller oss till det, då ligger vi jättebra. Det är väl en grund att stå på, säger JIK-tränaren Niklas Pålsson (som själv är född 1990).

– Det är även genom att Joakim Nordén kör samma system i division 1-laget så det är lätt för de unga att slussas upp och ned. Vi har en bra råd tråd. Det ger förutsättningar att kunna lyfta upp.

Nyström placerades i tredjekedjan tillsammans med Simon Karlsson (född 1999) och Otto Weidman (född 1998). Den 17-årige forwarden var inne på banan när Karlsson satte 2–3 i början på den tredje perioden av gav hemmalaget hopp.

– Jag briljerade inte på något sätt. Men jag krigade på och gjorde ett bra jobb. Är hyfsat nöjd med min insats, säger Nyström om sin debut.

Tränare Pålsson delade ut desto mer beröm.

– Jättebra match. Stabil, jättebra defensivt men även offensivt. Han skapade en del lägen. Jag tror han har två skott på mål i alla fall. Jättekul att se. Vi har många unga som alltid tar chansen när de får den, säger Pålsson.

Matchen slutade visserligen med en 2–7-förlust. Men Pålsson är trots det nöjd med sitt lags insats.

– Vi gör två jättebra perioder men tyvärr i tredje så känns det som vi vill lite för mycket och går ifrån vårt grundspel och då straffar de oss. Det är väldigt onödiga mål, säger Pålsson.

– Jag tycker det var jämnt i dag. De kanske skulle vinna sett till spelarmaterial. Men vi bjuder upp till en bra match. 7–2 speglar inte matchen över huvud taget. Men vi spelar lite huvudlöst stundtals i tredje och då går det snabbt.

JIK:s 17-åriga stjärnskott tar SSL med storm

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load