Foto: Montage

Jönsson: Det här måste HV71 fixa inför slutspelet

HV71 besegrade Mora med 5–0 på torsdagen. News Adam Jönsson plockar fram tre punkter efter den viktiga segern.

KRÖNIKA. HV71 tog en planenlig seger hemma mot Mora på torsdagskvällen. Mötet i Kinnarps arena slutade 5–0 till den regerande mästaren. Jönköpingslaget inkasserade därmed tre viktiga poäng i jakten på en topp-6-placering (även om vi kan diskutera hur viktig den placeringen egentligen är).

Här är vad jag tar med mig från mötet.

Slarvet måste elimineras

HV71 hade egentligen full kontroll på den här matchen från start till mål. Mora var emellanåt lika bleka som den vita färgen på gästernas tröjor. Men trots det så blev det stundtals match av även det här mötet. Anledningen? HV:s slarv och nonchalans. Laget slog ibland helt galna passningar i egen zon och bjöd gästerna på några riktigt bra lägen. Hemmaspelarna kan tacka burväktaren Fredrik Pettersson-Wentzel att kvällen till slut blev så behaglig som den blev (mer om detta senare).

Jönköpingslaget har slarvat en hel del den här säsongen. Det måste naturligtvis rättas till. För i ett slutspel väntar betydligt hetare lag än Mora. Då kommer det smälla både en och två gånger i det egna nätet (ni minns väl den snöpliga förlusten mot Växjö för en vecka sedan?).

Behöver HV71 en ny målvakt? Nej.

Tidigare under dagen kom nyheten att HV71 närmar sig Brynäs målvakt Felix Sandström inför säsongsavslutningen. Men kvällens insats av Fredrik Pettersson-Wentzel gör att frågan måste ställas: behöver HV71 en ny målvakt inför slutspelet?

Svaret: njaee, jag tror inte det ändå.

”PW” var precis så lugn och trygg som han varit när han spelat som bäst den här säsongen. Han svarade dessutom för både och två riktigt vassa räddningar när det egna försvaret satt honom i en superknipa. Det är dessutom inte helt enkelt att bara behöva agera då och då i en match. Men HV-keepern höll koncentrationen uppe och gav sitt lag den push det tydligen behövde för att till slut köra över motståndet.

Den senaste tiden har Adam Åhman dessutom visat sig vara en fullgod back-up. Och om Linus Söderström nu börjar närma sig en comeback känns målvaktsfrågan utagerad. I alla fall i min värld.

Kapaciteten finns där – plocka fram den jämt

Vilken tredje period HV71 gjorde den här kvällen. Och den visade vilken kapacitet laget har. Målen rasslade till när hemmagänget bestämde sig för att inte sabba sin redan klara seger. HV har visat hur bra den regerande mästaren faktiskt är flera gånger den här säsongen.

Visst, Mora var blekt. Men styrkedemonstrationen i den tredje perioden var riktigt stabil. Ett HV som får vittring – likt i kvällens avslutningsakt – är tuffa att handskas med. Även för de bästa lagen i ligan. Vad HV71 egentligen behöver göra är att hitta jämnheten över 60 minuter. Torsdagens match var inte den sämsta laget gjort den här säsongen. Men sett till hela drabbningen går det att kräva mer framöver, framför allt i slutspelet.

HV-stjärnans liv utanför isen – här är favoritplatsen i Jönköping

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Matchfakta HV71–Mora

1–0 (08:08) Kevin Stenlund (Tedenby, Figren)

2–0 (20:13) Max Wärn (Thörnberg)

3–0 (46:30) Victor Ejdsell (PP1) (Engvall, Ullström)

4–0 (49:14) David Gustafsson (Ejdsell, Engvall)

5–0 (52:09) (PP1) Pierre Engvall (Ullström, Brännström)

-----

No more pages to load