Karin Johansson och Sofia Paldanius är nu bara ett steg från OS. Foto: PeaX Svensson

OS-stjärnans avsked: ‘‘Slutar för att jag vill’’

Kanotstjärnan lägger av
Sofia Paldanius har under sin karriär deltagit i fem OS, vunnit två EM-guld, ett EM-silver , tre EM-brons och fyra VM-brons. Beslutet av avsluta karriären tog hon på nyårsafton skriver hon på sin blogg.
– På nyårsafton när jag skålade med vänner och familj så hade jag svaret; Jag är klar, skriver Sofia på sin blogg.

Den sista tiden av Sofias karriär präglades av skador. I slutet av februari drabbades hon av ett diskbråck som gjorde att hon knappt kunde stiga upp ur sängen men när OS i Rio de Janiero drog igång var hon ändå med.
Hon skriver att beslutet att avsluta karriären inte beror på skadorna utan hon gör det eftersom det känns rätt nu.

– Jag vet att den kommer bli helt bra och den här gången har jag fått höra att jag har två(!) OS kvar i kroppen om jag vill och det gör det ännu lättare för mig att ta mitt beslut. Det är jag som väljer att lägga av, det är inte ryggen. Jag slutar för att jag vill sluta.

När hon blickar tillbaka på sin karriär så gör hon det med glädje och stolthet.

– Jag har tagit steget från att aldrig vara riktigt nöjd (så är det när en vill bli bäst) till att vara väldigt stolt över allt jag har åstadkommit Jag är väldigt stolt över mina resultat på tävlingsbanan men kanske ännu mer över att ha varit förebild och banbrytare för såväl internationella konkurrenter, idrottande ungdomar, svensk kanotsport och folk utanför idrotten. Jag har satt ner foten för att kvinnliga idrottare ska ha samma villkor som sina manliga kolleger, skriver Sofia.

-----

No more pages to load