Victor Johansson Foto: Mattias Landström

News rankar: Han är Jönköpings hetaste idrottstalang

Vilka är Jönköpings största idrottstalanger? News har listan på de 20 hetaste namnen.

Jönköping har en rik idrottskultur med mängder av skickliga utövare inom en hel uppsjö idrotter. Men det är inte helt enkelt att ha koll på samtliga.

News har därför tagit fram en lista på de 20 allra hetaste talangerna. Personerna på rankingen får inte vara födda tidigare än 1996. Placeringen på listan har baserats på de individuella framgångarna i förhållande till den specifika idrottens storlek och konkurrenssituation.

Tidigare har vi presenterat plats 2–20. Nu är det dags för vinnaren (du hittar vinnaren längst ned i artikeln) att presenteras.

20. Oscar Malmberg – alpint

Oscar Malmberg. Foto: Privat

Motivering: En talang i skymundan. För när åkare från de mer klassiska aplin-orterna står i centrum har Jönköpingsåkaren smugit med i toppen. Så sent som i början av februari slutade Malmberg på andra plats i USM-kvalet i Norrköping.

19. William Andersson – motocross

Temabild. Foto: Pixabay

Motivering: Trots en axelskada körde Huskvarnaåkaren in ett JSM-guld förra året. Har sedan tidigare USM-guld och siktar mot den absoluta toppen.

18. Jafar Rezai – brottning

Jafar Rezai. Foto: Press

Motivering: En stor brottartalang från Huskvarna AIK som visat att han håller i den absoluta toppen. Bland framgångarna finns ett brons på fristils-SM för juniorer i Borås 2017.

17. Linnea Kristensen – ridsport

Linnea Kristensen. Foto: Svenska ridsportförbundet

Motivering: Har radat upp framgångar inom hästsporten körning. På meritlistan finns SM-guld, guld i Nordisk-Baltiska mästerskapen och en sjätteplats på senior-VM 2017.

16. Cajsa Elm – innebandy

(8) Cajsa Elm, Jönköpings IK – Västerås Rönnby IBK Foto: Mattias Landström

Motivering: Är med i toppen av JIK:s interna poängliga. Har fått ett rejält uppsving i världens bästa innebandyliga efter att hon lade fotbollsskorna på hyllan. Gjorde landslagsdebut och kom direkt med i turneringens All Star-lag.

15. Mehmet Kaya – styrkelyft

Mehmet Kaya. Foto: JSK

Motivering: Lyftaren från Jönköpings Styrkelyftarklubb ser ut att gå en ljus framtid till mötes. Under junior-VM förra året tog Kaya en bronspeng.

14. Alice Ekros – rodd

Temabild. Foto: Elvedin Basic

Motivering: I september blev hon den första roddaren från Jönköping på 24 år att delta i ett senior-VM och detta som junior. Jönköpings roddsällskap-talangen har även rott hem flera SM-medaljer bland annat ett guld och ett silver på hemmaplan 2017.

13. Peter Gwargis – fotboll

Peter Gwargis till vänster under en match med HFF 2017. Foto: Peax Svensson

Motivering: Har jagats av större europeiska klubbar. Valde i stället att ta det lugnt och stanna hemma i Vätterbygden. Potentialen är stor. Ett par bra år i svensk fotboll och mittfältaren är förmodligen redo för Europa.

12. Greta Helleblad – kanot

Temabild. Foto: Peax Svensson

Motivering: Har kammat hem flera medaljer, bland annat ett par guld, i Nordiska mästerskapen. Lägg därtill SM-guld från 2017 på hemmaplan så förstår du vilken talang Helleblad besitter.

11. Hanna Eriksson – simning

Hanna Eriksson. Foto: Mattias Landström

Motivering: Ett personligt rekord på 800 meter med 13 sekunder under SM i somras. SM-guld hemma på Rosenlundsbadet i november. Hanna Eriksson är ytterligare ett exempel på hur bra simningen i Jönköping mår just nu.

10. Eric Rosjö – skidor

Eric Rosjö. Foto: Mattias Landström

Motivering: Ett stort framtidsnamn inom längdskidåkningen. Hallbys Eric Rosjö har bland annat deltagit i OS för 15–18-åringar, plockat hem JSM-guld och tävlat på JVM-nivå.

9. David Gustafsson – ishockey

David Gustafsson. Foto: Mattias Landström

Motivering: Skulle egentligen bara fylla en lucka ett par matcher i HV71:s SHL-lag. Men den 17-årige centern spelade till sig en fast plats i truppen. Nu är det i stället andra som får flytta på sig till förmån för talangen. Väntas gå i andrarundan av sommarens NHL-draft. En hårsmån från att ta en plats i JVM-truppen. Kommer med största sannolikhet spela turneringen kommande två säsonger.

8. Isa Envall – orientering

Isa Envall i mitten. Här tillsammans med Johanna Kjällvik Leufen och Jenny Wegebro. Foto: Privat

Motivering: Krossade konkurrensen på junior-SM i fjol och plockade hem två guld, ett silver och ett brons. Året innan blev det ytterligare två brons för IKHP-orienteraren.

7. Axelina Johansson – friidrott

Axelina Johansson. Foto: Privat

Motivering: Hovslätts IK:s kulstötare har deltagit i ungdomsfinnkampen, vunnit USM-guld. Under JSM 2017 krossade Johansson motståndet i F17-klassen med en stöt som mätte över 17 meter.

6. Otto Weidman – innebandy

Otto Weidman (7). Foto: Mattias Landström

Motivering: Var lagkapten i Sveriges U19-landslag under VM 2017 och är en av Jönköping IK:s vassaste forwards. Är med i toppen av den interna poängligan och har visat vad han går för i SSL. Ibland bjuder han dessutom på helt galna tricks.

5. Emma Gullstrand – simhopp

Från vänster: Brian Bungum, Vinko Paradzik och Emma Gullstrand Foto: Mattias Landström

Motivering: Gjorde sitt första senior-EM som 15-åring. I november förra året fick den 17-årige Gullstrand chansen, som en utav två svenskar, att åka på träningsläger för simhoppare i Moskva. I december dunkade supertalangen in ett guld på enmeterssvikten vid Nordiska mästerskapet på Rosenlundsbadet i Jönköping. Satsar mot OS och är ett framtida svenskt medaljhopp.

4. Tim Edberg – motorsport

Tim Edberg. Foto: Privat/Inskickat

Motivering: En supertalang i det fördolda. Motocross-föraren fick fabrikskontrakt med Yamaha Europe redan vid 15 års ålder. Har tävlat mot äldre förare i flera år och har bland annat en tredjeplats i SM i 125U.

3. Erik Brännström – ishockey

Erik Brännström Foto: Mattias Landström

Motivering: Valdes av Vegas Golden Knights i första rundan (som 15:e spelare totalt) av 2017 års NHL-draft. Skrev kort senare på ett rookiekontrakt. Spelar en stor roll i HV71:s backbesättning och var alternerande kapten i JVM-laget som tog silver efter en rysarfinal mot Kanada. Förväntas åka över till NHL inom ett par år.

2. Klara Milicevic – tennis

Klara Milicevic och hennes TaTK får spela Elitserien även nästa år. Foto: Adam Jönsson
Klara Milicevic. Foto: Adam Jönsson

Motivering: Det går nästan inte att rada upp alla framgångar som den 15-årige Milicevic stått för de senaste åren. Vinner och spelar jämnt mot spelare i betydligt högre ålder. Får spela stora turneringar utomlands och går en lysande framtid till mötes.

1. Victor Johansson – simning

Victor Johansson Foto: Mattias Landström

Motivering: Rekord-Victor! Det säger väl egentligen allt om den unge Jönköpingsidrottaren som kan komma att bli vårt framtida OS-hopp. Krossar rekord efter rekord. Tar medalj efter medalj. Utvecklingskurvan är spikrak.

Grattis till segern! Hur känns det att bli utsedd till Jönköpings hetaste idrottstalang?

– Det är alltid lika roligt att vinna ett pris. Varje pris man vinner är unikt. Men det gäller att inte vänja sig och ta något för givet. Det är bara att kriga på. Jag är ju en tävlingsmänniska, säger Johansson.

Vad säger du om det året du har haft och din utveckling?

– 2017 var helt otroligt egentligen. Det började egentligen på sommaren när jag var på VM i Budapest. Det var mitt första senior-VM. Det gick riktigt, riktigt bra. Jag lyckades placera mig på elfteplats i mitt första VM.

– Den tävlingen gav motivation till att försöka slå igenom internationellt på EM i december. Och det var egentligen där som genombrottet kom. Jag gick in med ganska hårda mål med tanke på att VM gick bra. Jag hade som mål att ta mig till final och bli topp 5. Jag blev fyra. 2017 var… ja shit, vilket år!

Vad händer härnäst?

– Nu tränar vi på inför den stora kvaltävlingen Swim open i Stockholm där EM-biljetter står på spel. EM går i Glasgow i Skottland. Där ska det ska gå fort. Jag vill vara med och slåss om medaljerna. Det är ganska tuffa mål. Jag gillar att sätta det på mig själv. Det gör att jag är på tårna.

– I augusti så flyttar jag till Los Angels för att plugga en bachelor (kandidatexamen) i ekonomi där i fyra år.

Hur viktig är skolan?

– Man har altid något efter en simkarriär. Den tar slut någon gång. Man kan inte simma på den nivån hela livet. Jag tar skolan väldigt allvarligt och vi får se vart den här utbildningen tar vägen.

Fotnot: Den här artikeln publicerades ursprungligen 20 februari, 2018.

Rättelse: En tidigare version av den här artikeln påstod att Hanna Eriksson inte kvalade in till EM. Det stämde inte. Eriksson deltog under EM i Köpenhamn. 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load