Fredrik Bengtsson med sina adapter efter säsongens första seger med 55–29 mot Kentucky.
Från vänster uppifrån: Dillon Smith, Fredrik Bengtsson, Daizon Earl. Sittande: Ronald Robinson. Foto: Privat

Prisad Jönköpingstränare uppnådde just sin amerikanska dröm

Jönköping Spartans coach Fredrik Bengtsson lever just nu sin dröm. I fem veckor skuggar han tränarstaben på ett stort universitet i USA.

Jönköping Spartans sportchef och damlagscoach Fredrik Bengtsson är just nu i väg på vad som i det närmaste kan kallas för en drömresa.

När möjligheten dök upp om att göra den här resan tvekade jag inte en sekund, säger Bengtsson.

Under fem veckor skuggar Bengtsson, som förra året även blev utsedd till coach i Sveriges damlandslag, coacherna på det amerikanska universitet Walsh University i Canton, Ohio. Syftet är att utöka kunskaperna om sporten och ta med sig nya erfarenheter och kunskaper hem till Sverige.

– Att få vistas i vardagen kring amerikansk fotboll under fem veckor tillsammans med oerhört meriterade coacher och helhjärtade atleter är oerhört inspirerande, säger Bengtsson som 2016 blev utsedd till årets coach i Sverige.

– Coacherna på Walsh är extremt meriterade och har coachat på alla nivåer från high school till NFL. De kan det mesta när det kommer till amerikansk fotboll. Det som ändå känns roligt och inspirerande är att vi jobbar på ungefär samma sätt hemma i Sverige som man gör här i USA. Fast i mycket mindre format så klart.

Spelarna i Walsh Cavaliers. Foto: Privat

Laget på Walsh University, Walsh Cavaliers, är hemmahörande i collegeligan NCAA division 2. Och att amerikansk fotboll är stort även på collegenivå råder det ingen tvekan om.

Cavaliers har en tränarstab på 13 heltidsanställda coacher som under säsongen i princip jobbar över åtta timmar om dagen, sju dagar i veckan, säger Bengtsson. Utöver coacherna finns ett team av personal som hjälper laget med allt ifrån rehabilitering till coachning i gymmet och utrustningsfrågor.

Läs också: Hampus, 16, från Norrahammar pendlar 70 mil – för att spela hemmamatch

Och kanske är det inte så konstigt att tränarstaben är betydligt större än i, till exempel, Jönköping Spartans.

– Cavaliers har runt 120 spelare i truppen, vilket kan jämföras med Jönköping Spartans herrlag som förra året var 40 spelare. Då bör det tilläggas att Spartans trupp tillhör en av de större inom svensk amerikansk fotboll. Av de 120 spelarna i truppen är det runt 60 som åker på match. Övriga är freshmen, redshirts, skadade eller helt enkelt inte bra nog för att spela matcher, säger Bengtsson.

– Collegeidrott i USA är business, inget snack om saken. Därför är klimatet i laget och tonen från coacherna mycket hårdare och rakare än vad vi är vana vid inom svensk idrott. Men alla är i regel med på tåget och vet vad som krävs för att lyckas på planen.

Varför blev det just Walsh University?

– Den tidigare Jönköpingsklubben Hawks hade under en tid en amerikansk spelare och coach vid namn Steven Edelson. Steven gjorde en tid av sin utbildning på Jönköping International Business School. Han är numera associate professor of business på Walsh University. Förra året under damlagets debutsäsong var Dr. Edelson på besök i Sverige med ett gäng studenter från Walsh, och Steven deltog också lite på damlagets träningar och matcher. Jag och Steven har sedan dess hållit kontakten och utbytt olika idéer kring amerikansk fotboll. När en möjlighet öppnade sig för mig i mitt liv att göra en sådan här resa frågade jag Steven om han kunde kolla med head coach Pifer för Walsh Cavaliers om jag var välkommen till dem för att skugga coachstaben under en tid. Coach Pifer var positiv till idén och sa att jag var mycket välkommen. 

Hur finansierade du resan?

– Inte svårare än att jag köpte en flygbiljett till Canton. Jag bor hos Steven, hans svenska fru Jenny och deras son Manny. 

Men för Bengtsson handlar det inte bara om att se och lära. Han har även fått ansvar under matcher och träningar.

– Jag har hjälpt till med ’’scout team’’ under träningarna. Scout team är de 60 som inte åker på matcherna. De agerar träningslag mot de andra 60 som spelar matcher på helgerna. På matcherna är jag ansvarig för att skriva ner alla defensiva spel som coach Johnston (defensiv koordinator) kallar in till sina spelare på planen, samt notera om motståndarna springer eller passar, säger Bengtsson.

– Att få vistas i den här miljön är lite av en dröm faktiskt. Att få gå till jobbet varje dag och få göra det man tycker om allra mest i livet: coacha fotboll. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load