Skiss på den nya arenan vid Jordbrovallen från Tengbomgruppen.

SKRÄLLEN: Här byggs nya arenan

SKRÄLLEN: Här byggs nya arenan
Nu står det klart. Kommunen beslutar att gå vidare med planerna med arena på Jordbrovallen. Alliansens motförslag röstades ned i kommunfullmäktige på torsdagen.

Det skulle ta över fyra timmar. Men till sist kom beskedet gällande en ny fotbollsarena.

Den nya arenan kommer byggas på Jordbron efter att kommunfullmäktige röstat för Mona Forsbergs (S) förslag, vilket innebar att Alliansens förslag röstades ned. Men det blev jämnt. Omröstningen slutade 44–37.

Jordbron var länge det självklara spåret för en ny arena i Jönköping. Men i slutet på förra året kovände plötsligt Moderaterna, som bara ett par dagar tidigare deklarerat sitt stöd för en arena på Jordbron tillsammans med Socialdemokraterna.

I stället ville M tillsammans med de övriga allianspartierna att en utredning om en ny arena på Råslätt såväl som en upprustning av Stadsparksvallen skulle genomföras.

Anledningen var att Jordbroprojektet var för dyrt, enligt Alliansen.

Under tisdagens omröstning blev Sverigedemokraterna vågmästare och valde att gå på de rödgrönas linje.

De rödgröna säger att en ny arena på Jordbron beräknas kosta runt 230 miljoner. Men det kommer tillkomma en kostnad för sanering av marken.

Alliansen anser att Jordbroprojektet kommer bli betydligt dyrare än vad de rödgröna hävdar. En siffra som tidigare nämnts är 548 miljoner kronor.

– Fotbollssupportrar är också personer som vill ha en god förskola och skola. De vill att infrastrukturen ska fungera. Då blir 548 miljoner väldigt mycket. Arenainvesteringen motsvarar 20 förskolor. Med en investering följer också driftskostnader, säger Andreas Sturesson (KD) under kommunfullmäktiges sammanträde.

Ilan De Basso (S) håller till viss del med om prislappen. Men han säger att den innefattar mer än bara arenan och handlar om utvecklingen av hela området.

– Arenan i sig kostar 230 miljoner beroende på hur stort man vill bygga. Det går även att bygga mindre, säger De Basso.

– Arenan i sig är inte någonting som sticker ut om man skulle jämföra med Norrköping, Helsingborg och Örebro som byggt arenor.

Jönköpings Södra var efter Alliansens utspel i höstas oroliga att föreslaget skulle innebära att klubben inte fick dispens från Svenska Fotbollförbundet för att spela på Stadsparksvallen även kommande säsong. Beslutet innebär inte per automatik att Jönköpings Södra får dispens för att spela på ‘‘Vallen’’ även 2017.

Förbundet har tidigare ställt vissa krav på J-Södra genom ett brev som Jönköpings-Posten var först med att rapportera om.

‘‘En förutsättning för fortsatt dispens för spel på Stadsparksvallen är därmed ett beslut på finansieringen av en arena som lever upp till arenakraven för Allsvenskan samt en tidsplan som respekterar de redan angivna tidsramarna. För att SvFF ska kunna pröva frågan inför säsongen måste en sådan dispensansökan, inklusive finansieringsbeslut, skickas in till SvFF senast den 15 mars’’, står det bland annat i brevet.

Med filer från Tobias Karlsson/Jmini. 

LÄS OCKSÅ: ALLIANSENS VÄNDNING – HÄR VILL DE BYGGA NYA ARENAN

LÄS OCKSÅ: SAFTIGA NOTAN FÖR SKROTADE ARENAN

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR BORDE NYA ARENAN BYGGAS PÅ ELMIA

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load