Strandberg: Dalen behöver HV – HV behöver Dalen

Nu är det klart: Dalen spelar i Allettan – och jag glädjs oerhört med föreningen.

På onsdagen togs den avgörande segern borta i Sävsjö mot nästjumbon, innan matchen, HA 74 med 4–1.

En vinst som innebär att Dalen blir ett av de fem lag från södra HockeyEttan som går till Allettan där de också kommer att få möta de fem bästa lagen från den östra gruppen. En resa till Gotland och Hudiksvall väntar bland annat.

Detta för en klubb som är ”lillebror” till HV71, men en viktig sådan. För mig har Dalen alltid betytt något och varit värdefullt för bygdens ungdomar, juniorer och seniorer som spelar hockey. I Norrahammar håller de numera till i Skandia Mäklarna  Center. Tidigare hette den Smedjehov och Parcahallen.

Det är i de sistnämnda arenorna som lirare som bland annat Stefan Liv, Björn Melin. Johan Lindström och Jesper Thörnberg tagit sina första skridskoskär och sedan kommit till HV71. Det är detta som är så viktigt att Dalen finns. Unga spelare behöver inte åka in till Jönköping från den här delen av kommunen, utan kan böja lira hockey i Dalen och sedan, om de är så duktiga, gå vidare till ”storebror” HV71.

Kopplingarna mellan de båda föreningarna är starka, även om det inte finns något direkt samarbete. Johan Lindbom, HV71:s guldtränare, var verksam i HC Dalen i många år som tränare och sportansvarig. Nu är det Pelle Gustafsson, vars tröja hänger hissad i Kinnarps Arena, som har fört Dalen till Allettan som tränare och han är också sportsligt ansvarig.

Det Dalen som gjort det här har spelare som varit med i HV71:s J-lag tidigare och mot Vimmerby förra veckan var Joakim Stjern Svensson och Edwin Johansson med från årets J20-lag  i jakten på att nå en Allettan-plats.

Nu är Dalen där och även om vägen till Allsvenskan är väldigt lång och snårig så blir det ändå ett lyft för föreningen att lira i Allettan. I fjol blev Dalen åtta i grundserien och nu gick de upp till en högre serie. Det är väldigt viktigt ur attraktionssynpunkt att klubben nu tagit det klivet. Det underlättar i rekryteringar för framtiden och gör att intresset för klubben blir större.

I den sista matchen i Sävsjö såg det länge tufft ut för Dalen. Hemmalaget tog ledningen i den andra perioden, men precis innan pausvilan kvitterade Dennis Santesson till 1–1. I början av den tredje perioden avgjorde gästerna med två snabba mål genom Daniel Håkansson och Victor Romfors. Erik Glimberg såg sedan till att det blev 4–1 och nervpärsen var över för Pelle Gustafsson och hans manskap.

För Dalens ledare och spelare blev det här en tidig julklapp och jag ställer in mig i hyllningskören. För hockeyn i bygden är det viktigt att både ”storebror” och ”lillebror” mår bra.

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Här är lagen i Allettan Södra

Från hockeyEttan Södra: Kallinge-Ronneby , Nybro, Kristianstad, Vimmerby, Dalen.

Från hockeyEttan Östra: Huddinge, Hudiksvall, Visby/Roma, Väsby och Valbo.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load