Snabblån är som namnet antyder ett snabbt, men samtidigt ett relativt dyrt lån. I den här artikeln pratar vi mer om viktiga aspekter som du ska ha i åtanke när du jämför snabblån. Vi avslutar därefter artikeln med att berätta mer om 3 populära alternativ till snabblån, som ibland även kallas för SMS-lån.

 

5 viktiga faktorer när man jämför SMS-lån

  1. Måste du verkligen ta ett snabblån: Ett privatlån kan vara en minst lika god idé.
  2. Jämför många snabblån på en och samma gång: Förslagsvis med hjälp av en låneportal.
  3. Välj en lämplig avbetalningsplan: En lång återbetalningstid är ofta att föredra.
  4. Tänk på att du kan extraamortera: För att bli skuldfri än snabbare.
  5. Kartlägg din ekonomiska situation: För att du ska slippa ta snabblån i framtiden.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

 

1. Måste du verkligen ta ett snabblån: Ett privatlån kan vara en minst lika god idé.

Innan du tar ett snabblån är det viktigt att överväga om det verkligen är det bästa alternativet för dig. Snabblån har ofta höga räntor och korta löptider, vilket kan leda till en betydande ekonomisk belastning. Ett privatlån kan vara ett bättre alternativ, särskilt om du behöver låna en större summa pengar eller om du vill ha längre tid på dig att betala tillbaka. Privatlån har vanligtvis lägre räntor och bättre villkor, vilket gör att de kan vara mer ekonomiskt hållbara i längden. Fundera noga på dina alternativ innan du tar ett beslut, och överväg att prata med en finansiell rådgivare om du är osäker.

 

2. Jämför många snabblån på en och samma gång: Förslagsvis med hjälp av en låneportal.

Att jämföra olika snabblån kan vara tidskrävande och förvirrande, särskilt om du försöker göra det på egen hand. Därför kan det vara en god idé att använda en låneportal som samlar erbjudanden från flera långivare på en och samma plats. Genom att använda en låneportal kan du enkelt få en överblick över olika lån, deras räntor, avgifter och villkor, vilket gör det lättare för dig att hitta det lån som bäst passar dina behov. Många låneportaler erbjuder även kostnadsfri rådgivning och hjälper dig att göra en informerad och välgrundad beslut.

Tips: Här kan du läsa mer om vilken låneförmedlare som är bäst.

3. Välj en lämplig avbetalningsplan: En lång återbetalningstid är ofta att föredra.

När du väljer ett snabblån är det viktigt att också tänka på återbetalningstiden. En längre återbetalningstid innebär ofta lägre månadsbetalningar, vilket kan göra det lättare för dig att hantera din ekonomi på kort sikt. Det är dock viktigt att vara medveten om att en längre återbetalningstid också kan leda till att den totala kostnaden för lånet blir högre, eftersom du betalar ränta under en längre period. Se till att välja en avbetalningsplan som är realistisk för din ekonomiska situation, så att du inte hamnar i en situation där du har svårt att betala tillbaka lånet.

4. Tänk på att du kan extraamortera: För att bli skuldfri än snabbare.

Om din ekonomiska situation förbättras under lånets löptid kan det vara en god idé att göra extraamorteringar. Genom att betala av en större summa än vad som krävs varje månad kan du minska lånets totala löptid och därmed också den totala räntekostnaden. Extraamorteringar är ett effektivt sätt att bli skuldfri snabbare och spara pengar på lång sikt. Innan du gör extraamorteringar är det dock viktigt att kontrollera lånevillkoren, då vissa långivare kan ta ut avgifter för detta. Att ha en strategi för extraamortering kan ge dig större ekonomisk frihet i framtiden.

5. Kartlägg din ekonomiska situation: För att du ska slippa ta snabblån i framtiden.

Att ta ett snabblån kan vara en snabb lösning på ett akut ekonomiskt problem, men det är viktigt att reflektera över hur du hamnade i den situationen från början. Genom att kartlägga din ekonomiska situation och göra en budget kan du få en tydligare bild av dina inkomster och utgifter, och identifiera områden där du kan spara pengar. Att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter kan också hjälpa dig att undvika att behöva ta snabblån i framtiden. På så sätt kan du skapa en stabilare ekonomi och minska din beroende av snabba lån för att hantera ekonomiska svårigheter.

3 bra alternativ till snabblån

 

Läs mer: Här kan du renovera ditt badrum i Jönköping

 

1. Privatlån (ca. 5 till 10 % ränta)

Hos en låneförmedlare kan du jämföra privatlån på exakt samma sätt som snabblån, för att tack vare det få ta del av den lägsta möjliga räntesatsen. Privatlån betraktas inte som en högriskkredit av långivarna, vilket medför att räntesatsen nästan alltid är lägre i jämförelse med om du hade tagit ett snabblån.

 

2. Medlemslån (cirka 5 till 6 % ränta)

Ett medlemslån tar du med hjälp av ditt fackförbund som i sin tur tecknat ett avtal med en svensk storbank, likt Swedbank. Räntesatsen är i regel låg och samtliga fackmedlemmar får ta del av exakt samma lånevillkor. Det faktumet är fördelaktigt för personer med dålig ekonomi men inte eftersträvansvärt för personer med en bra ekonomisk status.

 

3. Höj ditt bolån (cirka 1 till 2 % ränta)

Om du äger din egen bostad kan du välja att höja bolånet. Räntesatsen blir då mycket låg, men ett möte med en banktjänsteman krävs i regel och utbetalningstiden allt som oftast är lång. Du kan dessutom bli tvungen att amortera mer på ditt bolån om du väljer att höja lånet, vilket SEB förtydligar.