På Tolarpsberget, som ligger nära Hisingsängen, så tillverkades och förvarades det dynamit, olika vapen och tung ammunition. Det startade på 1943-talet och fortsatte en bit in på 70-talet. Men det finns mycket mer historia än så.

1939 startade andra världskriget. Det innebar att Sverige fick lov att se över sitt material, vad fanns de att försvara sig med om Sverige skulle attackeras? Runt om i Sverige upprättades det ammunitionsfabriker för att se till så att försvarsmaterialet var tillräckligt.

 

Massiv vapenproduktion och kommunala sprängmedel

Det var en omfattande produktion och tillverkningen av tyngre ammunition sköttes från Baslandia. En gång skedde en explosionsolycka och en stötvågsport flög iväg. Tack och lov var det ingen som skadade sig vid explosionen. Den gamla vapen- och dynamitfabriken har numera sålts till Jönköpings kommun och nu finns kommunens egna sprängmedel i lokalerna.

 

Nöjespark under en kort tid

Fabriken förvandlades till en häftig nöjespark under en kort tid. Området var perfekt för berg- och dalbanor och det fanns massvis med tunnlar som banorna kunde gå igenom. Men tyvärr så höll inte ekonomin och nöjesparken fick lov att läggas ned efter att ha varit öppen under en kort period. Det är numera en övergiven spökplats.

Läs också: Så många såg Kalles jul.