Det var Bankeryds Fotoklubb som hade en utställning i Fjällstugan i november år 2017. Utställningen visade almanackor från de 30 åren som de har varit verksamma. Det är vanligtvis 12 stycken bilder i en almanacka, en för varje månad på året, så det var cirka 400 bilder som skulle visas upp.

 

Almanackan i allas hem

Den populära almanackan fanns i nästan allas hem i Jönköping och det är en riktig klassiker. Numera har dock de flesta övergått till en almanacka som är på datorn eller mobilen. Almanackor och annat fysisk material dör ut mer och mer och därför var det extra roligt att dessa bilder från almanackorna uppmärksammades på denna utställning.

Det är mycket roligare med en almanacka i fysisk form där man varje månad byter blad för att få en spännande och vacker bild som passar in på årstiden. I Sverige har vi fyra årstider som ser otroligt olika ut, och därför är det extra roligt att få se bilder som är anpassade efter detta.

En annan kalender, eller almanacka, som är skapad i Jönköping är den som tar kampen för cancern genom att göra en kalender med skäggiga män som är klädda som manmaids. Den kalendern är skapad för att samla in pengar till forskning för prostatacancer.