Under sin uppväxt på Österängen i Jönköping föddes Dona Hariris sociala engagemang och intresse för juridik. Foto: pressbild/Julius Lindblom

Hon leder Nordens största forum för mänskliga rättigheter

MR-juristen Dona Hariri från Jönköping blir årets konferencier under Mänskliga Rättighetsdagarna, Nordens största forum för mänskliga rättigheter, som hålls i Jönköping 9-11 november.

– Jag tycker att det är ett väldigt ärofyllt uppdrag som jag tar mig an med stor respekt. Min roll på plats är att lyfta personerna som deltar och hylla dem för de insatser och den kamp de driver för mänskliga rättigheter, säger Dona Hariri om uppdraget, i ett pressmeddelande.

Dona Hariri, 29 år, kom till Sverige som treåring tillsammans med sin familj som flytt från Irak. Under sin uppväxt på Österängen i Jönköping föddes snabbt ett socialt engagemang och intresse för juridik.

Efter sin juristexamen har hon bland annat startat juridisk rådgivning i Stockholmsförorten Husby och varit programledare för UR-produktionen Justitia, ett program som förklarar och förenklar juridiken för ungdomar.

Under flyktingvågen hösten 2015, startade Hariri initiativet Jurister på Stockholms central, där hon i 220 dagar var på centralstationen och hjälpte nyanlända människor med rättighetsrådgivning.

– Med sitt starka engagemang för mänskliga rättigheter är vi väldigt glada över att kunna presentera henne som årets konferencier, säger Caroline Matsson, projektledare för Mänskliga Rättighetsdagarna.

Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping  kommer forskare, studenter, aktivister, tjänstepersoner, politiker, företagare och ideellt engagerade att mötas för att hämta in ny kunskap och nya metoder och verktyg som hjälper till i arbetet för att respektera, skydda och uppfylla de mänskliga rättigheterna.

-----

No more pages to load