Elpriserna höjs och sänks om vartannat. Detta är något som blir väldigt tydligt för de personer som har ett avtal med rörligt pris. Man kan välja att ha rörligt pris eller fast pris. Det fasta priset ändrar sig inte under en viss avtalad tid utan är detsamma, medans ett avtal med rörligt pris ändrar pris hela tiden beroende på hur marknaden ser ut. Vanligtvis sker det inga jättestora ändringar, men med en kall vinter som denna så kan det innebära rejäla förändringar.

 

Läs också: Bedrövlig start, men lyckades vända på steken.

 

Kall vinter och hög elräkning

En kall vinter och en hög elräkning var något som mötte många av de personerna som hade rörligt elavtal under vintern. Vintern var ovanligt kall och detta ledde till att det blev en stor efterfråga på el, främst för att värma upp hus och lägenheter men också för att skapa en mysig känsla inne med fler lampor än vanligt. Detta är inte helt ovanligt under vinterhalvåret och elpriserna brukar stiga, men inte såhär kraftigt.

Det måste sättas in åtgärder som gör att priserna inte kan skena iväg hur mycket som helst eftersom att det kan medföra ekonomiska problem för vissa av användarna. Det borde finnas ett maxtak som är relativt nära den fasta kostnaden för el, annars blir det en för stor risk att välja ett avtal med rörligt pris.