Ett stipendium kan man få av olika anledningar. Vanligtvis är det för att man har gjort något bra. Detta kan dock variera och ibland räknas ett försök till något bra och ibland är det själva resultatet som avgör. Ibland får man ett stipendium som inte är värt några pengar, utan bara en fantastisk ära. Men stipendier delas ofta ut med ett visst värde. I grund och botten handlar det om att kunna vidareutbilda sig.

I USA till exempel får då eleven pengar för att kunna betala för skolavgiften. Är det ett utökat stipendium kan det även täcka kostnader som mat, hyra och sportutrustning. Det är vanligt att skolor med idrottsprofiler ger ut stipendium, eller scholarship som det heter på engelska, för att få elever till sin skola eftersom att det endast är eleverna på skolan som får spela i skolans lag.

 

Gratis utbildning

I Sverige är det gratis utbildning. Därför ges inte stipendier ut på samma sätt som i USA. I Sverige handlar det istället om att försöka täcka upp för övriga kostnader som hyra, transport och mat. Eller sportutrustning om det handlar om sport. I år var det många elever från ED som fick stipendier. Vi vill utbringa ett stort grattis till alla dessa elever! Hurra för er och för eran exceptionella insats.

Läs också: JKPG News läggs ned.