Äntligen kommer den vändningen som många har väntat på. Under vintern rapporterade vi om att elpriserna var rekordhöga på grund av kylan, men nu sjunker äntligen priserna ned till det normala igen.

Det var en kall och relativt lång vinter. Det gjorde att mycket el användes för att värma upp lägenheter och hus. Det var även mörkt vilket resulterade i att många lampor var tända – och så klart de obligatoriska julstjärnorna och adventsljusstakarna. En hög konsumtion av el gör att elpriserna stiger för de kunder som har ett rörligt pris på elen. Generellt sett så brukar elpriserna alltid vara högre på vintern jämfört med på sommaren, men denna vinter var något utöver det vanliga med högre priser än normalt.

 

Tillbaka till en normal elräkning

Många fick en chock när elräkningen kom. Det kunde skilja många hundralappar, upp till tusenlappar, jämfört med elräkningar från tidigare månader. Men nu har priset planat ut och nästa elräkning borde vara mer normal. Dock är årets pris för el under denna våren beräknad till att vara 10 % högre jämfört med förra våren. Hur de faktiska elpriserna utvecklar sig återstår att se.