När du väljer ett kreditkort är det viktigt att ha ett flertal aspekter i åtanke, vilka vi pratar mer om vid den första delen av artikeln. Vi avslutar därefter artikeln med att ge konkreta exempel på 2 kreditkort som lämpar sig väl för nästan alla.

Notera dock att ett kreditkortsägande medför ett stort ansvar, så det är viktigt att du funderar på huruvida ett kreditkort som ger dig tillgång till snabba krediter är rätt för dig.

 

5 steg för att jämföra kreditkort

  1. Ta reda på vilka typer av kreditkort som finns.
  2. Kartlägg ditt konsumtionsmönster.
  3. Ta fram aspekter som är av stor vikt. Likt den effektiva räntesatsen och/eller den inkluderade reseförsäkringen.
  4. Jämför kreditkorten mot varandra. Förslagsvis med hjälp av en jämförelseportal.
  5. Ansök om och ta emot ditt kreditkort.

Nedan pratar vi mer om de aspekter som precis nämnts i större detalj.

 

1. Dessa kreditkort existerar

Det finns i huvudsak fem typer av kreditkort:

 

1. Bensinkort

Ger dig en drivmedelsrabatt när du tankar exempelvis bensin eller diesel. De bensinkort som nischats mot svenskar ges ut av bland annat OKQ8, Preem samt Shell, och bensinkort lämpar sig i regel bäst för personer som frekvent reser med bil och därmed har höga bränslekostnader.

 

Tips: Läs mer om den låneförmedlare som vi tycker är bäst.

 

2. Matkort

Med ett matkort får du ta del av förmåner likt rabatt- och/eller bonusprogram hos en specifik matkedja, likt ICA eller Coop. Matkort lämpar sig bäst för personer i storhushåll som har stora kostnader för mat, och som ofta handlar hos en och samma matkedja.

 

3. Resekort

Resekort ger dig förmåner såsom rabatt- samt bonusprogram, och det är även vanligt förekommande att den reseförsäkring som inkluderas är särskilt väl utformad. Ett resekort lämpar sig bäst för personer som reser, och i synnerhet flyger frekvent då ett flertal av de förmåner som inkluderas i regel är kopplade mot ett flygbolag.

 

4. Bonuskort

Med ett bonuskort får du ta del av bonuspoäng som du kan växla in i en poängshop, alternativt cashback som innebär att man får riktiga pengar tillbaka på sina köp. Ett bonuskort lämpar sig bäst för personer som ämnar spendera mycket pengar med sitt kreditkort.

 

5. Shoppingkort

Shoppingkort inkluderar i regel köpförsäkringar som är nischade mot personer som gillar att handla i såväl e-butiker som i fysiska butiker. Rabattprogram inkluderas ofta, så även köpförsäkringar likt leveransförsäkring samt prisgaranti. Shoppingkorten lämpar sig bäst för personer som vill handla billigare samt tryggare online.

 

 

2. Hur ser ditt konsumtionsmönster ut?

Handlar du hos e-butiker frekvent, eller spenderar du mycket pengar på resor och flygbiljetter? Ditt konsumtionsmönster avslöjar alltid vilket kreditkort som passar bäst för dig. Appen Mina Utgifter, som bland annat finns tillgänglig för iOS, är en mycket bra resurs för att man ska kunna kartlägga sitt konsumtionsmönster.

Utöver detta kan du även välja att granska dina utlägg manuellt via din internetbank, även om det tillvägagångssättet är något mer tidsödande.

 

3. Lista aspekter som är av stor vikt

Det är en god idé att kunna svara på följande frågor innan man påbörjar kreditkortsjämförelsen.

 

7 viktiga frågor innan man jämför kreditkort

  1. Är en gratis reseförsäkring ett måste?
  2. Vilka andra kostnadsfria försäkringar måste inkluderas?
  3. Är ett bonusprogram ett måste. Och vill jag kunna växla in poängen mot produkter eller få pengar tillbaka direkt i handen?
  4. Är ett rabattprogram ett måste?
  5. Kommer jag använda mig av räntefria dagar?
  6. Kommer jag använda mig av reseförmåner?
  7. Kommer jag att delbetala mina köp eller betala fakturan direkt. Och i förlängningen – är den effektiva räntesats som tillämpas viktig?

4. Besök en jämförelseportal för kreditkort

Det bästa du kan göra är att besöka olika typer av jämförelsesajter för kreditkort och betalkort. Du gör enklast i att söka runt på nätet och jämföra olika erbjudanden på flera sajter. Se till att läsa olika recensioner för det kort du har tänkt att ansöka.

Du kan bland annat:
1. Jämföra på olika kreditkortswebbsajter
2. Ringa runt till olika kreditkortsgivare
3. Fråga din bank om de kan erbjuda dig ett bättre kort

Se till att använda etablerade och trovärdiga tjänster och låt dig inte luras av olika kreditkortsbluffar. Jämför alltid med flera aktörer för att få så bra villkor som möjligt. Det skyddar dig från både svindlare och gör plånboken gott.

5. Ansök om kreditkortet

Om du jämför kreditkort med hjälp av en jämförelseportal måste du trycka på en knapp som i regel heter ”Ansök här”, ”Läs mer här” eller ”Ansök nu”, för att ta dig till utfärdarnas respektive webbsidor. Jämförelseportalen får en monetär ersättning om du tecknar dig för ett kreditkort, medan du får ta del av kostnadsfria samt opartiska råd och verktyg.

Att jämföra kreditkort online är därmed alltid gratis för dig som besökare.

Se dock upp för bedrägeri. Du ska aldrig lämna kontaktuppgifter eller bankuppgifter direkt på en jämförelsesajt. Se till att det faktiskt är på webbsajten till det kort du ska ansöka som du eventuellt skulle ge dig ifrån vissa uppgifter.

2 kreditkort som passar många

1. Bank Norwegian kreditkort

Det kreditkort som utfärdas av Bank Norwegian klassificeras i regel som ett resekort. Främst då bonussystemet är generöst utformat samt nischat mot reseförmåner, likt stolsuppgraderingar på flygplanet samt gratis hotellnätter. Hos Norwegian växlar du alltid in dina bonuspoäng via poängshoppen.

För att ta del av återkommande erbjudanden hos Norwegian kan du klicka här.

Bank Norwegian kreditkort
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Tillämpas ej
Effektiv ränta 21,93 %
Räntefria dagar 45
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonusprogram
Ja (max 20 % bonus)
Reseförsäkring inkluderas
Ja

2. Komplett kreditkort

Det kreditkort som Komplett Bank utfärdar är nischat mot shopping. Främst då man får ta del av en cashback på mellan 0,5 och 4 % såvida man handlar med kreditkortet. Den högsta bonusnivån får man ta del av såvida man handlar på Komplett.se, som i huvudsak säljer hemelektronik.

Komplett kreditkort
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Tillämpas ej
Effektiv ränta 22,42 %
Räntefria dagar 50
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonusprogram
Ja (max 4 % cashback)
Reseförsäkring inkluderas
Ja