När du väljer ett kreditkort är det viktigt att ha ett flertal aspekter i åtanke, vilka vi pratar mer om vid den första delen av artikeln. Vi avslutar därefter artikeln med att ge konkreta exempel på 2 kreditkort som lämpar sig väl för nästan alla.

Notera dock att ett kreditkortsägande medför ett stort ansvar, så det är viktigt att du funderar på huruvida ett kreditkort som ger dig tillgång till snabba krediter är rätt för dig.

 

5 steg för att jämföra kreditkort

 1. Ta reda på vilka typer av kreditkort som finns.
 2. Kartlägg ditt konsumtionsmönster.
 3. Ta fram aspekter som är av stor vikt. Likt den effektiva räntesatsen och/eller den inkluderade reseförsäkringen.
 4. Jämför kreditkorten mot varandra. Förslagsvis med hjälp av en jämförelseportal.
 5. Ansök om och ta emot ditt kreditkort.

Nedan pratar vi mer om de aspekter som precis nämnts i större detalj.

 

1. Dessa kreditkort existerar

Det finns i huvudsak fem typer av kreditkort:

 

1. Bensinkort

Ger dig en drivmedelsrabatt när du tankar exempelvis bensin eller diesel. De bensinkort som nischats mot svenskar ges ut av bland annat OKQ8, Preem samt Shell, och bensinkort lämpar sig i regel bäst för personer som frekvent reser med bil och därmed har höga bränslekostnader.

 

Tips: Läs mer om den låneförmedlare som vi tycker är bäst.

 

2. Matkort

Med ett matkort får du ta del av förmåner likt rabatt- och/eller bonusprogram hos en specifik matkedja, likt ICA eller Coop. Matkort lämpar sig bäst för personer i storhushåll som har stora kostnader för mat, och som ofta handlar hos en och samma matkedja.

 

3. Resekort

Resekort ger dig förmåner såsom rabatt- samt bonusprogram, och det är även vanligt förekommande att den reseförsäkring som inkluderas är särskilt väl utformad. Ett resekort lämpar sig bäst för personer som reser, och i synnerhet flyger frekvent då ett flertal av de förmåner som inkluderas i regel är kopplade mot ett flygbolag.

 

4. Bonuskort

Med ett bonuskort får du ta del av bonuspoäng som du kan växla in i en poängshop, alternativt cashback som innebär att man får riktiga pengar tillbaka på sina köp. Ett bonuskort lämpar sig bäst för personer som ämnar spendera mycket pengar med sitt kreditkort.

 

5. Shoppingkort

Shoppingkort inkluderar i regel köpförsäkringar som är nischade mot personer som gillar att handla i såväl e-butiker som i fysiska butiker. Rabattprogram inkluderas ofta, så även köpförsäkringar likt leveransförsäkring samt prisgaranti. Shoppingkorten lämpar sig bäst för personer som vill handla billigare samt tryggare online.

 

 

2. Hur ser ditt konsumtionsmönster ut?

Handlar du hos e-butiker frekvent, eller spenderar du mycket pengar på resor och flygbiljetter? Ditt konsumtionsmönster avslöjar alltid vilket kreditkort som passar bäst för dig. Appen Mina Utgifter, som bland annat finns tillgänglig för iOS, är en mycket bra resurs för att man ska kunna kartlägga sitt konsumtionsmönster.

Utöver detta kan du även välja att granska dina utlägg manuellt via din internetbank, även om det tillvägagångssättet är något mer tidsödande.

 

3. Lista aspekter som är av stor vikt

Det är en god idé att kunna svara på följande frågor innan man påbörjar kreditkortsjämförelsen.

 

7 viktiga frågor innan man jämför kreditkort

 1. Är en gratis reseförsäkring ett måste?
 2. Vilka andra kostnadsfria försäkringar måste inkluderas?
 3. Är ett bonusprogram ett måste. Och vill jag kunna växla in poängen mot produkter eller få pengar tillbaka direkt i handen?
 4. Är ett rabattprogram ett måste?
 5. Kommer jag använda mig av räntefria dagar?
 6. Kommer jag använda mig av reseförmåner?
 7. Kommer jag att delbetala mina köp eller betala fakturan direkt. Och i förlängningen – är den effektiva räntesats som tillämpas viktig?

 

4. Besök en jämförelseportal för kreditkort

På KreditkortGuiden kan du göra en kreditkort jämförelse, det vill säga jämföra samtliga kreditkort som nischats mot svenskar. På webbsidan återfinns bland annat jämförelselistor där du kan jämföra kreditkortens viktigaste attribut på ett överskådligt sätt. Utöver det finns det många välskrivna kreditkortsrecensioner på webbsidan.

Att ta hjälp av en jämförelseportal för kreditkort är lite av ett måste då det är nästintill omöjligt att få en bra överblick såvida man besöker utfärdarnas webbsidor direkt via adressfältet. Om man använder sig av en jämförelseportal likt den som nämns ovan får man ta del av opartiska jämförelser av kreditkort, som är fria från alla typer av marknadsförings- och säljtermer.

 

5. Ansök om kreditkortet

Om du jämför kreditkort med hjälp av en jämförelseportal måste du trycka på en knapp som i regel heter ”Ansök här”, ”Läs mer här” eller ”Ansök nu”, för att ta dig till utfärdarnas respektive webbsidor. Jämförelseportalen får en monetär ersättning om du tecknar dig för ett kreditkort, medan du får ta del av kostnadsfria samt opartiska råd och verktyg.

Att jämföra kreditkort online är därmed alltid gratis för dig som besökare.

 

2 kreditkort som passar många

1. Bank Norwegian kreditkort

Det kreditkort som utfärdas av Bank Norwegian klassificeras i regel som ett resekort. Främst då bonussystemet är generöst utformat samt nischat mot reseförmåner, likt stolsuppgraderingar på flygplanet samt gratis hotellnätter. Hos Norwegian växlar du alltid in dina bonuspoäng via poängshoppen.

Bank Norwegian kreditkort
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Tillämpas ej
Effektiv ränta 21,93 %
Räntefria dagar 45
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonusprogram
Ja (max 20 % bonus)
Reseförsäkring inkluderas
Ja

2. Komplett kreditkort

Det kreditkort som Komplett Bank utfärdar är nischat mot shopping. Främst då man får ta del av en cashback på mellan 0,5 och 4 % såvida man handlar med kreditkortet. Den högsta bonusnivån får man ta del av såvida man handlar på Komplett.se, som i huvudsak säljer hemelektronik.

Komplett kreditkort
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Tillämpas ej
Effektiv ränta 22,42 %
Räntefria dagar 50
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonusprogram
Ja (max 4 % cashback)
Reseförsäkring inkluderas
Ja