Snabblån är som namnet antyder ett snabbt, men samtidigt ett relativt dyrt lån. I den här artikeln pratar vi mer om viktiga aspekter som du ska ha i åtanke när du jämför snabblån. Vi avslutar därefter artikeln med att berätta mer om 3 populära alternativ till snabblån, som ibland även kallas för SMS-lån.

 

5 viktiga faktorer när man jämför SMS-lån

  1. Måste du verkligen ta ett snabblån: Ett privatlån kan vara en minst lika god idé.
  2. Jämför många snabblån på en och samma gång: Förslagsvis med hjälp av en låneportal.
  3. Välj en lämplig avbetalningsplan: En lång återbetalningstid är ofta att föredra.
  4. Tänk på att du kan extraamortera: För att bli skuldfri än snabbare.
  5. Kartlägg din ekonomiska situation: För att du ska slippa ta snabblån i framtiden.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

 

1. Måste du ta ett snabblån?

Då en hög räntesats som ofta ligger på mellan 10 och 40 % tillämpas är det en god idé att kontrollera huruvida du verkligen måste ta ett snabblån. Ibland kan vänner och familj vara beredda att låna ut pengar, och om du inte måste ha pengarna direkt är ett privatlån en bättre idé.

Privatlån har i regel en ränta på cirka 5 till 10 %.

 

2. Jämför SMS-lån med hjälp av en låneportal

Om du tar hjälp av en låneportal likt Lånea, Lendo eller Enklare så kan du jämföra snabblånserbjudanden från över 20 kreditorer, något du kan läsa mer om här. Låneplattformer är även en perfekt resurs för att du ska kunna jämföra den effektiva, eller verkliga räntesats som gäller.

Mer specifikt medför dolda kostnader likt uppläggningsavgift, uttagsavgift och aviseringsavgift en stor procentuell avgift som bidrar till att den effektiva räntan stiger markant. Hos låneportaler får du en exakt angivelse gällande den totala lånekostnaden, vilket är särskilt tacksamt när det kommer till snabblån.

 

Tips: Här kan du läsa mer om vilken låneförmedlare som är bäst.

 

3. Bestäm hur länge du ska betala av

För snabblån är det vanligt att en avbetalningsplan på en månad tillämpas, men det finns ingen anledning till att du ska premiera en kort avbetalningsplan framför en lång avbetalningsperiod. Om du tecknar dig för ett snabblån med lång avbetalningstid uppstår sällan något problematiskt tvång att betala tillbaka pengarna snabbt.

 

4. Välj att extraamortera på ditt snabblån

Du kan alltid betala in mer pengar än nödvändigt för att därmed sänka dina totala kostnader för det snabblån som du tecknat dig för. Så välj en lång återbetalningstid, medan du själv ser till att betala tillbaka ditt snabblån i så fort du kan för att därmed slippa onödiga kostnader för ränta.

 

5. Kartlägg din ekonomi

Fundera över gällande varför du väljer teckna dig för ett snabblån. Om du regelbundet har svårt att få din ekonomi att gå ihop är det en god idé att ta ett samlingslån, som är en låneform vari du sammanfogar mindre och dyra krediter till ett stort, samlat lån och därmed sänker dina löpande lånekostnader.

3 bra alternativ till snabblån

 

Läs mer: Här kan du renovera ditt badrum i Jönköping

 

1. Privatlån (ca. 5 till 10 % ränta)

Hos en låneförmedlare kan du jämföra privatlån på exakt samma sätt som snabblån, för att tack vare det få ta del av den lägsta möjliga räntesatsen. Privatlån betraktas inte som en högriskkredit av långivarna, vilket medför att räntesatsen nästan alltid är lägre i jämförelse med om du hade tagit ett snabblån.

 

2. Medlemslån (cirka 5 till 6 % ränta)

Ett medlemslån tar du med hjälp av ditt fackförbund som i sin tur tecknat ett avtal med en svensk storbank, likt Swedbank. Räntesatsen är i regel låg och samtliga fackmedlemmar får ta del av exakt samma lånevillkor. Det faktumet är fördelaktigt för personer med dålig ekonomi men inte eftersträvansvärt för personer med en bra ekonomisk status.

 

3. Höj ditt bolån (cirka 1 till 2 % ränta)

Om du äger din egen bostad kan du välja att höja bolånet. Räntesatsen blir då mycket låg, men ett möte med en banktjänsteman krävs i regel och utbetalningstiden allt som oftast är lång. Du kan dessutom bli tvungen att amortera mer på ditt bolån om du väljer att höja lånet, vilket SEB förtydligar.