Krogprofilen Jon Espeset ser allvarligt på drogtrenden bland Jönköpings ungdomar. Foto: Mattias Landström / Alexander Popov, temabild / Mattias Landström

Krogkungens knarklarm: Droger vardagsmat för Jönköpings ungdomar

Jönköpingskrögaren Jon Espeset oroas över den ökande droganvändning han ser bland ungdomar i stan. Han tycker nu att polisen behöver utökade resurser för att hantera frågan.

– Det har växt jättemycket och det är ett allvarligt problem som jag inte tycker samhället tar på allvar, säger han.

Enligt den lokala krogprofilen, som bland annat driver Harrys och Sliver på Väster, är det största problemet i dag att ungdomar är alltför liberala i sin syn på droger. Han berättar att han själv blivit närmast idiotförklarad när han försökt diskutera frågan.

– De tycker det är lika okej att röka “braja“ som att röka en cigarett. De tycker det är lika okej att sniffa kokain som att dricka sig full på krogen med sprit, säger han till News och fortsätter:

– De tycker vi vuxna är dumma i huvudet som dricker alkohol på helgerna. De tycker det är mycket renare, ärligare och enklare att sniffa kokain och ta alla dessa olagliga droger som finns på marknaden och är köpta på internet.

Espeset tycker sig se ett ökande problem, där droger blivit vardagsmat för unga personer.

– Jag tycker det går längre och längre ner i åldern. Det är alltför lätt att få tag på och det säljs självklart ute bland folk, både på krogar och på andra evenemang här i stan. Det har växt jättemycket och det är ett allvarligt problem som jag inte tycker samhället tar på allvar.

Krögaren anser att polisen behöver större resurser för att handskas med problemet. Han tycker också att de behöver synas mer ute bland folk.

– Förr hade vi en narkotikagrupp som var ute på stan hela tiden och punktmarkerade folk, säger han.

Kristoffer Axell, som är gruppchef för områdespolisen i Jönköping, säger att det görs kontinuerliga insatser mot just narkotikaanvändning bland ungdomar.

– Vi har haft ett ansträngt personalläge, men vi försöker hela tiden prioritera rätt och göra rätt insatser. Utifrån de resurser vi har tycker jag att vi gör vad vi kan, säger han.

Hur går ni tillväga?

– Vi angriper problemet på lite olika sätt. Dels kan vi ta med de ungdomar som vi misstänker brukar narkotika på det vi kallar ringa narkotikabrott. Då utför vi kroppsbesiktning, vilket innebär att man får lämna antingen urinprov eller blodprov. Den andra delen är att vi riktar oss mot föräldrar och informerar dem. Att få med sig föräldrar har vi sett är en framgångsfaktor. Det sker ofta i samverkan med skola, fritid, socialtjänst och så vidare. Sen uppmärksammar vi också socialtjänsten på ungdomar. Upptäcker vi eller får tips eller information om en ungdom så skriver vi en orosanmälan till socialtjänsten.

– Sen jobbar vi även med insatser. Vi kör kontinuerligt och inriktar oss mot den problembild som vi har. Då brukar vi samverka med olika delar inom polisen och ta hjälp av både hundenheten, ingripandepoliser, trafikpoliser och så vidare. Då riktar vi dels in oss mot de som säljer narkotika till ungdomar, men vi jobbar också mot ungdomar som vi misstänker brukar narkotika.

Vilka droger är vanligast bland ungdomar i Jönköping?

– Cannabis är absolut vanligast. I samband med prover, när vi får tillbaka analyssvar, ser vi att det ofta är i kombination med narkotikaklassade tabletter. Det blir allt vanligare.

Hur ser det ut med användningen av kokain?

– Det är fortfarande inte vanligt bland ungdomar. Men däremot så händer det att vi upptäcker det. Där har vi sett en liten förändring de senaste åren. För några år sedan var det väldigt ovanligt att vi kunde testa ungdomar positivt på kokain, men det händer lite nu och då att vi gör det.

Hur får ungdomarna tag på drogerna?

– Det finns olika aktörer som säljer. För många ungdomar så tror jag att det är relativt lättillgängligt i dag. Via sociala medier och så vidare har det blivit en enklare väg att kunna köpa droger.

Hur allvarligt är problemet i Jönköping just nu som du ser det?

– Den stora majoriteten ungdomar nyttjar inte droger, det måste man vara klar över. Men vi tycker oss märka av en attitydförändring i samhället och då särskilt mot cannabis. Det är fler som är benägna att testa, säger Kristoffer Axell.

Rättelse: En tidigare version av den här artikeln innehöll ett faktafel gällande cannabis. Vi beklagar misstaget.

Pojke vägrade hämta vatten – fick skallen sönderslagen

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load