T.v. Michail Joukov under träning. T.h. AK Bars Kazan firar KHL-vinsten 2009. Foto: Privat/Wikimedia Commons

KHL-mästaren flyttar till Jönköping – letar klubb i Sverige

Han har bland annat en KHL-titel på meritlistan. Men efter flera år i Ryssland har den tidigare HV-spelaren Michail Joukov nu flyttat tillbaka till Jönköping, News kan berätta att 33-åringen letar ny klubb i Sverige.

När Michail Joukov var 18 år var han en av Sveriges mest eftertraktade juniorer.

Efter en succéartad säsong med IFK Arboga 2002/03 där forwarden svarade för 23 (9+14) poäng på 41 matcher och ytterligare fyra (3+1) pinnar på tre kvalmatcher var HV71, Djurgården och Timrå ute efter spelaren som av Expressen kallades för den ryska supertalangen.

Valet föll på HV71.

Men efter bara tre matcher i HV-tröjan blev Joukov utlånad till Västerås. Därefter väntade ett långt äventyr i Ryssland och KHL.

Nu, efter 14 säsonger i ryska ligan, är forwarden tillbaka i Jönköping. Och 33-åringen hoppas fortsätta karriären i Sverige.

– Jag pratade med min agent för en vecka sedan. Han sade att han skulle titta runt lite. Men det finns inget som är aktuellt just nu. Vi får se hur det kommer se ut, säger Joukov till News.

Joukovs föräldrar bor sedan tidigare i Jönköping. Den förre HV-spelaren har därför också tillbringat mycket tid i staden under somrarna. Men i takt med att 33-åringens tre barn kommit upp i skolåldern var planen en permanent flytt till Sverige.

– Jag vet att det är bättre för barnen att växa upp i en svensk miljö, säger Joukov.

– Sedan gillar jag Jönköping som stad. Den utvecklas hela tiden och har blivit väldigt fin. Det passar oss också. Det är lagom stort och föräldrarna är nära.

Michail Joukov under träning. Foto: Privat

Den senaste säsongen spelade Joukov för Torpedo. Där blev det nio (2+7) poäng på 38 matcher. På sina fyra slutspelsmatcher mäktade forwarden med ett mål.

På sina totalt 453 KHL-matcher blev det 53 mål och 105 assist. Joukov står även noterad för 133 matcher i ryska ligan innan den bytte namn till KHL. På meritlistan finns bland annat en Gagarin cup-vinst med AK Bars Kazan 2009.

– Det har väl varit lite upp och ned, säger Joukov om sin tid i KHL.

– Vissa säsonger har varit riktigt bra och vissa lite mindre bra. Jag har samlat på mig mycket rutin och vant mig vid spelet där. Jag är rysk medborgare (Joukov har även svenskt medborgarskap, reds. anm.) så det gjorde det har lättare för mig att komma in i det i början.

Det ska i nuläget alltså inte finnas något konkret intresse från HV71. Men Joukov har haft koll på sin tidigare klubb.

– Självklart har jag sett att det har gått bra för HV. Det är alltid ett topplag, säger Joukov.

HV-stjärnans semestermeny – åkte på matresa till Mellanöstern

-----

No more pages to load